10. Nestlé Quality Assurance Center powstało w Rzeszowie

10. Nestlé Quality Assurance Center powstało w Rzeszowie

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.plŹródło:InfoWire.pl

W Nestlé Polska S.A., Oddział w Rzeszowie jednym z najnowocześniejszych na świecie zakładów specjalizujących się w produkcji posiłków dla najmłodszych konsumentów powstało Centrum ds. zarządzania jakością badań Nestlé Quality Assurance Center (NQAC). Celem tej specjalistycznej jednostki jest zapewnienie najnowocześniejszych i najwyższej jakości usług związanych z bezpieczeństwem żywności i dobrymi praktykami laboratoryjnymi. To dziesiąte tego typu centrum Nestlé w Europie.

Nestlé Quality Assurance Center w Rzeszowie swoim zasięgiem obejmuje 18 fabryk z 8 krajów południowo wschodniej części Europy. Są to: Polska, Słowacja, Czechy, Węgry, Serbia, Bułgaria, Rumunia oraz Grecja. W Polsce będzie współpracować z 6 fabrykami Nestlé Polska S.A.: w Namysłowie, Kargowej, Kaliszu, Rzeszowie, Toruniu i Lubiczu.

Zadaniem NQAC w Rzeszowie jest wsparcie fabryk Nestlé w zakresie badań laboratoryjnych oraz dostarczania wiedzy eksperckiej w obszarze analiz chemicznych i mikrobiologicznych. NQAC odpowiada również za audyty laboratoriów zlokalizowanych w fabrykach Nestlé oraz współpracujących laboratoriów zewnętrznych. Jednostkę tworzy 28-osobowy zespół specjalistów posiadających kwalifikacje z zakresu mikrobiologii, chemii, technologii żywności oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

Powołanie NQAC oznacza dalszy rozwój naszego laboratorium pod kątem implementacji nowych metod badawczych, a co za tym idzie kolejnych inwestycji. Wsparcie dla fabryk w trosce o najwyższą jakość produkcji w Europie Południowo-Wschodniej będzie dla nas z pewnością dużym wyzwaniem i ciekawym doświadczeniem mówi Małgorzata Filar, kierownik NQAC Rzeszów.

Oddział Nestlé w Rzeszowie został wybrany jako 10. lokalizacja, a w wyniku audytu przeprowadzonego i pozytywnie ocenionego przez Polskie Centrum Akredytacji, laboratorium uzyskało akredytację, potwierdzając spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących. Bazą dla powołania NQAC w Rzeszowie były: Dział Analiz Laboratoryjnych oraz Laboratorium Mikrobiologiczne działające w rzeszowskim oddziale Nestlé Polska S.A.

W produkcji wyrobów żywieniowych, w tym posiłków dla najmłodszych, najbardziej wymagających konsumentów bezpieczeństwo i jakość są dla wszystkich spółek Nestlé niekwestionowanym priorytetem. Rzeszowski zakład Nestlé Polska S.A. dąży do stałego podnoszenia standardów jakości i bezpieczeństwa produkcji oraz ciągłych innowacji. Fabryka posiada Certyfikację Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością NIMS (Nestlé Integrated Management System), który tworzą: NQMS, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001 oraz OHSAS 18001. Obejmuje on: jakość, bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo pracy oraz środowisko. Dla zapewniania bezpieczeństwa produktu w firmie funkcjonuje również System HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli).

Informacje o Nestlé Polska S.A. Oddział w Rzeszowie:

Nestlé Polska S.A. Oddział w Rzeszowie jest jednym z najnowocześniejszych na świecie zakładów specjalizujących się w produkcji posiłków dla najmłodszych konsumentów pod marką Gerber i Bobo Frut. Jest również jedynym zakładem Nestlé w Polsce wytwarzającym słoiki oraz soki dla niemowląt i małych dzieci na potrzeby krajowego rynku. Produkowane w Rzeszowie wyroby eksportowane są także do: Rosji, Izraela, Kazachstanu, Mołdawii, Bułgarii, Armenii, Azerbejdżanu, Islandii, Holandii oraz na Ukrainę, Cypr, Litwę, Rynkami zbytu produktów Gerber są również: Francja, Chiny, Filipiny, Singapur i Hong Kong. Produkty sygnowane marką Gerber i Bobo Frut to efekt stosowania sprawdzonych receptur, nowoczesnej technologii produkcji, zaawansowanego systemu kontroli jakości oraz specjalistycznych badań naukowych. Wieloletnie doświadczenie w zakresie żywienia najmłodszych oraz potwierdzona jakość i bezpieczeństwo wytwarzanych wyrobów zagwarantowały firmie pozycję w gronie liderów krajowego rynku produktów dla niemowląt i małych dzieci.

Rzeszowski zakład posiada Laboratorium wyposażone w nowoczesny sprzęt do wykonywania specjalistycznych analiz. Stawiając na jakość i bezpieczeństwo wyrobów firma bezwzględnie przestrzega surowych norm obowiązujących w produkcji dla niemowląt i małych dzieci. Dzięki specjalistycznemu laboratorium kontroluje jakość surowców używanych zarówno do produkcji, jak i wyrobów gotowych.

Wszystkie wyroby produkowane w rzeszowskim zakładzie należą do grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, co oznacza, że spełniają rygorystyczne normy w zakresie prawa żywnościowego zarówno krajowe, jak i określane przez prawodawstwo Unii Europejskiej opracowane z myślą o niemowlętach i małych dzieciach.

Źródło: Nestlé Polska S.A.

dostarczył:
netPR.pl