Komentarz Nestlé: Cera pełna blasku przez cały rok sekret ukryty w jadłospisie

Komentarz Nestlé: Cera pełna blasku przez cały rok sekret ukryty w jadłospisie

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.pl Źródło: InfoWire.pl

Korzystając z dobrodziejstw lata, pamiętajmy o naszej skórze. Wystawiona na wielogodzinne działanie słońca, wiatru, niskiej wilgotności powietrza czy słonej morskiej wody, wymaga intensywniejszej pielęgnacji. Warto w tym czasie zwrócić uwagę również na swój jadłospis. Tym bardziej, że przed wakacyjnym urlopem często ograniczamy tłuszcze w  diecie, by pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, a to właśnie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe decydują o właściwym nawilżeniu naszej skóry.

O tym, jakie elementy naszej diety wpływają na zdrowie i nawilżenie naszej skóry mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Podczas wakacyjnych wojaży nasza skóra bywa przesuszona i podrażniona, zwłaszcza jeśli za kierunek wyjazdu obraliśmy ciepłe południe kontynentu. Bardzo ważne jest oczywiście stosowanie kremów natłuszczających i nawilżających, jednak bez właściwej diety osiągniemy tylko tymczasowy rezultat. Odpowiednie produkty wprowadzone na stałe do naszego jadłospisu, takie jak np. owoce, warzywa, ryby, a przede wszystkim woda stanowią istotne wsparcie w trosce o promienną i nawilżoną skórę przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych mówi Agnieszka Piskała.

Nie bój się tłuszczu!

Tłuszcz jest bardzo ważnym elementem diety. Zapewnia sprężystość komórek skóry oraz sprawia, że zachowują one odpowiednie nawilżenie.

Jeśli jest go za mało, ściany komórkowe stają się bardzo cienkie lub wręcz poprzerywane i tracą wilgoć, czego widocznym objawem jest silne przesuszenie. Jednak nie każdy rodzaj tłuszczu jest jednakowo zdrowy. W naszej diecie powinniśmy przede wszystkim uwzględniać nienasycone kwasy tłuszczowe. Są źródłem energii oraz budulcem i nośnikiem wielu ważnych dla naszego organizmu witamin. Występują w olejach roślinnych, oliwie z oliwek, pestkach dyni i słonecznika, orzechach oraz tłustych rybach morskich takich jak: halibut, łosoś, makrela czy mintaj wymienia Agnieszka Piskała i dodaje: Powinniśmy natomiast uważać, by nie przesadzić z tłuszczami nasyconymi, czyli pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je przede wszystkim w wędlinach, mięsie, wysokoprocentowej śmietanie oraz ciastach, do przygotowania których wykorzystuje się utwardzone tłuszcze roślinne. Duże ich ilości przyczyniają się do występowania chorób dietozależnych otyłości, nadwagi czy miażdżycy.

Tłuszcze roślinne zawierają dużo witaminy E, a tłuszcze zwierzęce są bogate w witaminęwyjaśnia Agnieszka Piskała i tłumaczy: retinol, czyli witamina A w czystej postaci, oddziałuje na naskórek przyczyniając się do wygładzenia skóry, poprawienia jej struktury i kolorytu. Decyduje o prawidłowym formowaniu się komórek skóry, normalizuje ich dojrzewanie i podziały. Dzięki temu sprzyja odnowie komórkowej. Witamina E natomiast, zwana witaminą młodości, działa w organizmie jako antyoksydant tj. wychwytuje krążące po nim wolne rodniki, które niszczą strukturę kolagenu. Zniszczone włókna kolagenowe powodują, że skóra jest mniej jędrna, ma większą skłonność do przesuszania i powstawania zmarszczek.

W naszej diecie warto zatem postawić na ryby morskie, orzechy, pestki dyni i słonecznika, olej roślinny oraz czerwone i żółte warzywa, a także owoce. Zawarte w nich tłuszcze nie spowodują powstania dodatkowej tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie zapewnią nam piękny wygląd.

Pij wodę!

Brak wody w codziennej diecie jest jednym z głównych powodów nadmiernie przesuszonej skóry. Osoba dorosła, przy małej aktywności fizycznej, powinna spożywać w ciągu dnia ok. 1,5 litra płynów. Najlepiej małymi łykami, ponieważ tylko w ten sposób mikroelementy dostarczane organizmowi są wykorzystywane w głębokich warstwach skóry. Natomiast wypicie dużej ilości płynu w krótkim czasie zmusza nerki do szybkiej filtracji, w związku z czym woda jest wydalana, a nie zatrzymywana w organizmie.

Najlepszym źródłem nawilżenia naszej skóry jest oczywiście woda, jednak może to też być np. niesłodzona kawa czy herbata, które składają się z niej w ok. 90%[1] mówi Agnieszka Piskała i dodaje: Do ogólnego bilansu nie zalicza się natomiast słodkich napojów gazowanych oraz soków owocowych. Ze względu na dużą zawartość cukru wypłukują one wodę z organizmu i jeszcze bardziej go odwadniają.

Według naukowców z Institute of Medicine of the National Academies, 20% wody, którą dostarczamy organizmowi, pochodzi ze spożywanej przez nas żywności. Do produktów składających się z niej w ok. 85% zaliczamy m.in. ogórki, selery, buraki czy marchew.[2]

Jedz warzywa i owoce!

Warzywa i owoce najlepiej jest oczywiście spożywać w formie nieprzetworzonej, ponieważ w ten sposób możemy nie tylko odpowiednio nawilżyć skórę, ale też dostarczyć organizmowi najwięcej niezbędnych składników odżywczych. Grupą, która szczególnie powinna o tym pamiętać są osoby chore na AZS[3], ponieważ tylko jedzenie tego typu produktów nie powoduje nasilenia się objawów choroby dodaje Agnieszka Piskała.

Warzywami i owocami, po które szczególnie warto sięgać są:

  • Truskawki, papryka, jabłka, kiwi źródło witaminy C
  • Marchewka, morele, brzoskwinie, pomarańcze źródło prowitaminy A
  • Pomidory źródło likopenu, który zapobiega starzeniu
  • Awokado źródło witaminy E

Aby ułatwić organizmowi wchłanianie witamin tłuszczorozpuszczalnych tzn. A i E, warto do sałatek na bazie warzyw dodać np. łyżkę oleju lub majonez.

Oto kilka przepisów, które pomogą nam wyglądać pięknie i zdrowo wiosną:

Sałatka owocowa

Składniki:

Majonez Omega 3:6 WINIARY

2

łyżki

kalafior

1

sztuka

brzoskwinie

1

puszka

ananas

1

puszka

natka pietruszki posiekana

1

łyżka

sól, pieprz

   

płatki migdałowe

2

łyżki

 Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź.
  2. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  3. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni.
  4. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i Majonezem.
  5. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.

 

 

           

Sałatka z surowych buraków

Składniki:

Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Z Domowego Ogródka WINIARY 

1

opakowanie

jogurt naturalny

4

łyżki

burak czerwony

4

sztuki

jabłko duże

3

sztuki

m

Źródło: Nestlé Polska S.A.

dostarczył:
netPR.pl