Komentarz Nestlé: Elementy diety RAW dobre dla każdego

Komentarz Nestlé: Elementy diety RAW dobre dla każdego

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.pl Źródło:InfoWire.pl

Raw food, czyli surowa dieta to jedna ze zdrowych jesiennych propozycji oczyszczenia organizmu z toksyn. Zwolennicy spożywania nieprzetworzonych produktów roślinnych podkreślają, że tego typu diety są lekkostrawne i wysokoenergetyczne. Jak wynika z badań, liczba wegan rośnie z roku na rok. Naukowcy przewidują, że w samych Stanach Zjednoczonych w 2019 roku weganie będą stanowić 40% populacji[1].

O raw food (surowa dieta, witarianizm) i zdrowych zmianach, jakie na jego podstawie można wprowadzać do codziennego jadłospisu mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Przyszła jesień, czas na detoks!

Uczucie przemęczenia, bóle głowy, obniżenie sprawności psychofizycznej czy spowolnione trawienie to tylko niektóre z sygnałów, jakie wysyła nam organizm, który potrzebuje oczyszczenia z toksyn. Warto zadbać o swoje zdrowie, szczególnie jeśli dołączymy do tej listy jesienną aurę i jej częstych towarzyszy: rozleniwienie i zniechęcenie do wszelkiego typu dodatkowych aktywności. Czy raw food może być rozwiązaniem tych problemów?

Nagromadzenie toksycznych związków w organizmie zaburza jego wewnętrzną równowagę, co bardzo często przekłada się na złe samopoczucie czy choroby skóry.  Do jednej z metod oczyszczania, czyli działania mającego na celu przyspieszenie eliminacji toksyn z organizmu, należą np. diety owocowo-warzywne. Raw food może więc być traktowany jako forma jesiennego detoksu tłumaczy Agnieszka Piskała i dodaje: Posiłki przygotowane według zasad diety witariańskiej są niskotłuszczowe, bezglutenowe i niskosolne. Jesień jest okresem pierwszych zbiorów młodej brukselki, cykorii, dyni czy jarmużu. W tym czasie nie brakuje także takich warzyw jak: bakłażan, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pietruszka, papryka, pomidory, pory czy rzodkiewka. Z owoców królują brzoskwinie, jeżyny, maliny, porzeczki, gruszki, jabłka oraz śliwki. Wykorzystując te sezonowe produkty, można przygotować bogate w witaminy surówki i sałatki czy świeżo wyciskane soki.

Raw food, czyli 100% natury do 42°C

Raw food opiera się na idei wykluczającej termiczną obróbkę kulinarną. Dieta polega na spożywaniu produktów roślinnych, które w minimum 70% są surowe, a maksymalna temperatura, w której mogą być przygotowywane posiłki to 42°C.

Dzięki temu dania przygotowane bez pieczenia, smażenia, gotowania i wędzenia są w 100% naturalne. Czy dieta ta może być stosowana długotrwale i przez każdego?

Zwolennicy raw food podkreślają, że jest to styl życia, a nie rodzaj diety, wskazując przy tym jego korzystny wpływ na zdrowie. Wysoka temperatura niszczy naturalne enzymy, białka, witaminy i mikroelementy zawarte w pożywieniu. Szczególnie podatne na nią są witaminy C, B6 czy potas zawarte w takich produktach jak rośliny strączkowe, warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe. Świeże warzywa i owoce są również doskonałym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele poważnych schorzeń mówi Agnieszka Piskała i dodaje: Trzeba jednak pamiętać też o drugiej stronie raw foodowego medalu. Nie wszystkie substancje są lepiej przyswajane przez organizm w surowej postaci. W przypadku -karotenu czy likopenu wysoka temperatura zwiększa przyswajalność dobroczynnych substancji. U osób, które jedzą wyłącznie produkty roślinne istnieje duże ryzyko wystąpienia niedoborów składników mineralnych: wapnia, cynku, selenu i żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12, której jedynym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Stosowanie nieodpowiednio zbilansowanej diety może prowadzić także do powstania schorzeń, wynikających z niedoboru składników pokarmowych. Dlatego najlepiej stosować zasadę złotego środka, czyli wszystko z umiarem. Zmiany wprowadzane w naszym sposobie odżywiania powinny być kontrolowane ze specjalistą. Bez odpowiedniej wiedzy możemy bowiem znacznie osłabić swój organizm. Na surową dietę nie powinny decydować się kobiety w ciąży, chorzy na cukrzycę, anemię, osteoporozę czy osoby z niedowagą lub alergiami pokarmowymi. Może być ona natomiast skuteczna podczas łagodzenia pierwszej fazy objawów schorzeń reumatologicznych.

Złoty środek na surowo jak to zrobić?

Posiłki, inspirowane surową dietą, są spożywane na zimno albo podgrzewane, dlatego niektórzy określają dietę raw jako gotowanie słońcem. W jaki sposób przygotowuje się tego typu potrawy?

Większość dań składa się ze świeżych owoców, warzyw i orzechów, na bazie których przygotowuje się niewymagające zbyt dużych nakładów czasu i energii sałatki i surówki. Pozostałe dania wiążą się jednak z większym zaangażowaniem oraz użyciem m.in. sokowirówek, mikserów, malakserów czy suszarek (dehydratory). Główne sposoby przygotowywania posiłków to moczenie, rozdrabnianie, marynowanie, kiełkowanie i suszenie. Przykładowo namoczone ziarna, które mogą kiełkować, są przekładane do pojemnika do kiełkowania, a następnie pozostawione w pokojowej temperaturze. Dehydratorów używa się natomiast do przygotowania rodzynek, suszonych pomidorów oraz owoców i warzyw. Zwolennicy raw food są zdania, że najlepszą metodą jest  łączenie mieszanych lub siekanych składników przy użyciu robota kuchennego wyjaśnia Agnieszka Piskała.

Witariański bilans zysków i strat

Raw food to dieta szczególnie bogata w błonnik, kwas foliowy, potas i witaminę C. Jej krótkotrwałe stosowanie może korzystnie wpłynąć na kondycję skóry, zachowanie odpowiedniej masy ciała i wzrost energii. Do jej zalet należą także: zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby układu krążenia oraz ochrona organizmu przed powstaniem stanów zapalnych. Surowa dieta może być stosowana jako forma oczyszczenia organizmu z toksyn. Trzeba jednak pamiętać, że jej długotrwałe stosowanie wiąże się z niedoborami ważnych składników pokarmowych takich jak wapń czy białko, zbyt gwałtownym obniżeniem masy ciała i zanikiem tkanki tłuszczowej oraz zaburzeniem u kobiet cyklu miesiączkowania. Dieta ta nie dostarcza też odpowiedniej podaży energii, powodując tym samym spadek termogenezy poposiłkowej[2].

Mądre, zbilansowane odżywianie polega na umiejętnym łączeniu zasad i możliwości, jakie dostarcza nam nauka i różnego rodzaju diety. Raw food może być jedną z alternatyw zdrowego oczyszczania organizmu. Warto, abyśmy zainspirowani surową dietą, częściej sięgali po świeże owoce i warzywa i na stałe wprowadzili do naszych jadłospisów np. świeżo wyciskane soki. Produkty te mają właściwości oczyszczające i przyspieszają metabolizm. Przy odpowiedniej podaży płynów, zwiększamy dostępność zawartych w nich witamin i minerałów, a tym samym możemy poczuć przypływ energii, tak bardzo potrzebnej podczas jesiennych dni   podsumowuje Agnieszka Piskała.

[1]Na podstawie badania przeprowadzonego przez Harris Interactive na zlecenie Vegetarian Resource Group.

[2]Termogeneza poposiłkowa to wzrost wytwarzania ciepła w organizmie po spożyciu pokarmu. Zależny jest od ilości i rodzaju spożytego pożywienia. Wytwarzanie ciepła wiąże się ze zwiększonym zużyciem energii potrzebnej do strawienia pokarmów. Największy efekt termogenny ma białko.

Źródło: Nestlé Polska S.A.

dostarczył:
netPR.pl