Młodzi kucharze świadomie rozpoczynają karierę zawodową od dobrej szkoły i udziału w konkursach kulinarnych

Młodzi kucharze świadomie rozpoczynają karierę zawodową od dobrej szkoły i udziału w konkursach kulinarnych

Dodano:   /  Zmieniono: 

Warszawa, 6 listopada 2013 r.: W Polsce funkcjonuje ponad 1300 szkół o profilu gastronomicznym. Wśród uczących się w nich młodych adeptów sztuki kulinarnej są przyszli mistrzowie. Zanim osiągną mistrzowski fach, czeka ich wiele lat nauki i praktyki. Zdarzają się jednak diamenty, które zostają odkryte podczas konkursów kulinarnych. Swój talent do gotowania wkrótce będą mieli okazję zaprezentować także uczniowie z piętnastu szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski, którzy znaleźli się w ścisłym gronie półfinalistów 5. edycji prestiżowego konkursu kulinarnego Zgotuj sobie sukces organizowanego przez firmę MAKRO Cash&Carry.


Konkurs kulinarny pierwszy krok w karierze mistrza kuchni


Każdego roku w Polsce organizowanych jest kilkadziesiąt konkursów dla profesjonalnych, czynnych zawodowo kucharzy. W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do młodzieży, w którym ocenia międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. podkreśla Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO, koordynator konkursu i członek profesjonalnego jury oceniającego zmagania młodych kucharzy.


Do półfinału prestiżowego konkursu kulinarnego zakwalifikowały się 24 dwuosobowe zespoły ze szkół o profilu gastronomicznym z całej Polski. Podczas półfinału konkursu, który odbędzie się 14 listopada w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie, międzynarodowe jury wyłoni 12 dwuosobowych zespołów. 15 listopada finaliści powalczą o nagrodę główną 10 tys. złotych oraz wartościowe nagrody dla szkół.
O tym, że warto brać udział w podobnych inicjatywach przekonane są laureatki ubiegłorocznej edycji konkursu Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Majdańskiej w Warszawie. To konkurs dla osób, które lubią myśleć mówi Natalia. I dodaje: Tu nie można przyjść z gotową recepturą. Ostatecznie finał zawsze zaskakuje i wymusza kreatywność.


Najpierw edukacja, potem praktyka


Udział w konkursach kulinarnych to etap dla najzdolniejszych. Poprzedzają go solidne przygotowanie w szkole i wielomiesięczne ćwiczenia pod okiem opiekunów. Wyniki ankiety, która w październiku 2013 r. została przeprowadzona wśród półfinalistów zeszłorocznej i tegorocznej edycji konkursu Zgotuj sobie sukces, potwierdzają, że uczniowie są bardzo zadowoleni z poziomu nauczania i możliwości, jakie dają im sprofilowane szkoły. Profesjonalna kadra nauczycielska, liczne projekty kulinarne, kursy, praktyki i możliwość startowania w konkursach kulinarnych to powody, dla których młodzi kucharze cenią swoje szkoły gastronomiczne.
Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze szefa kuchni. Gotowanie jest jak muzyka: aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze i zna zasady, to później, w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw. Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to zeszłoroczna olimpiada kulinarna w Erfurcie w Niemczech, z której polska ekipa, składająca się między innymi z laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces, przywiozła brązowy medal.


Profesja kucharz dobry pomysł na karierę zawodową


Zawód kucharza to dla młodych ludzi pewna praca w niepewnych czasach. Wielu z nich, zapytanych o motywację przy wyborze drogi zawodowej podkreślało jednak, że za tym wyborem stoi towarzysząca im od dziecka pasja do gotowania. Pasja a nawet miłość komentuje Emilia Zgutka, ubiegłoroczna laureatka konkursu zresztą gotowanie ostatecznie polega na uszczęśliwianiu ludzi i siebie samego!
Młodzi kucharze, pytani o powody wyboru takiej, a nie innej drogi zawodowej, mówią, że swoją pasją chcą w przyszłości uszczęśliwiać ludzi, chcą robić to, co sprawia im przyjemność, odrywa od codzienności i przenosi do magicznego świata smaków i kolorów. Kuchnia to też smakowanie życia, poznawanie innych kultur, przestrzeni geograficznych, ludzi. mówi Natalia Ostrowska.
Prawie każdy z nich marzy o tym, by w przyszłości prowadzić własną restaurację lub kawiarnię. Zdają sobie jednak sprawę z tego, że własny lokal to wisienka na torcie, dlatego wcześniej chcą się uczyć od najlepszych. Świadomie wybierają drogę w stronę sukcesu. A ten nie przychodzi łatwo i z dnia na dzień. Sukces opiera się na ogromnym zaangażowaniu w całość interesu tłumaczy Malka Kafka, właścicielka Marrakesh Cafe, stołecznej restauracji, która zwyciężyła w tegorocznym plebiscycie Korona Smakosza  w kategorii Lokal na lunch. Oczywiście do wszystkiego można znaleźć ludzi, ale nikt nie będzie kochał gości bardziej niż ty. A goście to skarb każdego lokalu, większym są tylko twoi pracownicy. Kiedy to zrozumiesz, stworzysz zespół, który pokona z tobą wszelkie pojawiające się trudności, a tych w gastronomii jest sporo. Za to nagroda w postaci gości, którzy dzwonią i dziękują za to, że jesteś, warta jest każdej nieprzespanej nocy. radzi młodszym kolegom Kafka.
 W czasach, w których niemal każda stacja telewizyjna ma swój program kulinarny, a Internet wypełniony jest blogami i wideoblogami prowadzonymi przez znanych i mniej znanych pasjonatów gotowania, wydawać by się mogło, że gotować może każdy. Grzegorz Kazubski, który był kiedyś szefem kuchni w Kancelarii Prezydenta RP zauważa, że kucharze są dziś postrzegani jako ciekawa grupa społeczna, która ma coś do zaoferowania. Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu zauważa Kazubski zawdzięczamy to między innymi mediom i kucharzom celebrytom. Potwierdza to ubiegłoroczne badanie opinii publicznej, w którym aż 83% respondentów uznało profesję kucharza jako cieszącą się uznaniem, a 73 % określiło ją jako atrakcyjną.
Ankietowani w tym roku uczniowie niemal jednogłośnie zauważają, że wybrany przez nich zawód budzi podziw i szacunek. Jedna z uczennic napisała w ankiecie: Myślę, że czasy, gdy kucharz był uważany za tzw. garkotłuka", minęły. Zawód kucharza urósł do rangi zawodu modnego i szanowanego. A kucharze stają się celebrytami. Ubiegłoroczna laureatka, Natalia, podsumowując rozmowę, mówiła: Nie interesuje mnie bycie celebrytą, ale chciałabym, żeby ludzie kojarzyli moje nazwisko z dobrą kuchnią, żeby chciało im się przejechać kilkadziesiąt kilometrów tylko po to, by zjeść coś dobrego w niedużej, oczywiście mojej, restauracji.
Według Grzegorza Kazubskiego wiele znanych postaci medialnych i amatorów gotowania zaskoczyłoby niejednego szefa kuchni swoimi talentami. Konkursy kulinarne takie jak Zgotuj sobie sukces to przede wszystkim giełda talentów i możliwość zaprezentowania swoich kompetencji. zauważa szef  Centrum HoReCa w MAKRO.
Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do znakomitej kariery zawodowej, a konkurs Zgotuj sobie sukces uchyli te drzwi już 15 listopada!
 

MAKRO Cash & Carry jest liderem w branży samoobsługowego handlu hurtowego. Usługi firmy, skierowane przede wszystkim do przedsiębiorców, obejmują zarówno kompleksowe zaopatrzenie, jak i nowoczesne rozwiązania biznesowe. W MAKRO klienci znajdą pod jednym dachem artykuły spożywcze i przemysłowe w szerokim wyborze, doskonałej jakości i przystępnych cenach jedna nowoczesna hala to odpowiednik 50 hurtowni branżowych. Do dyspozycji kupujących są także usługi dodatkowe m.in. doradztwo biznesowe czy szkolenia gastronomiczne które skupiają się wokół nowoczesnej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie. W Polsce MAKRO Cash & Carry istnieje od 1994 roku; posiada obecnie 41 hal (w tym już jedenaście hal mniejszego formatu). Łączna powierzchnia sprzedaży hurtowej wynosi ponad 270 000 m2. MAKRO Cash & Carry zatrudnia w Polsce około 7,5 tys. osób. Więcej informacji o MAKRO można znaleźć na stronach www.facebook.com/MAKROPolska oraz www.makro.pl

METRO Ca

Źródło: MAKRO Cash & Carry Polska

dostarczył:
netPR.pl