Przygotowywanie przetworów polską tradycją

Przygotowywanie przetworów polską tradycją

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

 ...75% polskich gospodarstw domowych przygotowuje przetwory na zimę. Przeważnie korzystamy z przepisów uzyskanych od rodziców i dziadków.

Przygotowujemy przetwory nie tylko z przyczyn ekonomicznych - chcemy zaoszczędzić pieniądze i mieć mniejsze wydatki w okresie zimowym - ale również dlatego, że własne wyroby uważamy za lepsze i smaczniejsze - mówi serwisowi infoWire.pl Przemysław Kasza z Provident Polska.

Badania wykazały, że na przygotowywanie przetworów decydują się głównie ludzie na wsi - 88%. Aż 71% z nich wykorzystuje produkty pochodzące ze swoich działek, pól i sadów. Wśród mieszkańców miast odsetek osób przygotowujących przetwory wynosi niecałe 60%, z czego tylko 36% używa własnych plonów.

Specjalnością polskich domów są ogórki - taką deklarację złożyło 40% badanych. Drugie miejsce zajmują przetwory z owoców (dżemy, musy, marmolady) - ok. 20% wskazań. Tylko ok. 4-5% respondentów uznało za swoją specjalność soki, a jeszcze mniej (ok. 3%) - nalewki. ,,Widać, że duch w narodzie nie umiera - wszyscy przygotowują przetwory" - podsumowuje ekspert.



dostarczył infoWire.pl
Źródło: infoWire.pl

infoWire.pl