Czy pistacje mogą uchronić przed wysokim poziomem ,,złego" cholesterolu?

Czy pistacje mogą uchronić przed wysokim poziomem ,,złego" cholesterolu?

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Cholesterol to substancja chemiczna niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Najczęściej wyróżnia się dwie frakcje tego związku: LDL i HDL. Zbyt wysoki poziom tej pierwszej (tzw. ,,zły" cholesterol) należy zwalczać. Jak robić to skutecznie i bez wysiłku?

Cholesterol HDL - przeciwieństwo cholesterolu LDL?

Występujący w organizmie cholesterol ma dwie frakcje. Pierwsza to cholesterol HDL. Jej zadanie polega na transportowaniu cholesterolu z tkanek do wątroby. Bywa ona porównywana do worka, w którym najpierw gromadzony jest groźny dla naszego organizmu nadmiar cholesterolu, a następnie z niego usuwany.

Frakcję LDL, w odróżnieniu od cholesterolu HDL, potocznie określa się ,,złym" cholesterolem, ale nie zawsze ma ona szkodliwy wpływ na organizm. Rola lipoprotein LDL polega na zaopatrywaniu w cholesterol wszystkich komórek. Jeśli jednak jest go za dużo, osadza się na ściankach naczyń tętniczych i wówczas może być przyczyną np. zawału serca.

Badania naukowe

Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii na łamach ,,Archives of Internal Medicine" dowodzą, że pistacje mogą być bronią w walce ze ,,złym" cholesterolem. Przeprowadzone badania wykazały, że stanowią bogate źródło steroli roślinnych. To związki znane od dawna, jednak zainteresowanie nimi wzrosło dopiero wtedy, gdy stwierdzono, że mogą obniżać stężenie cholesterolu.

Jak działają sterole?

Naukowcy twierdzą, że mechanizm wpływu steroli na poziom cholesterolu związany jest ze zjawiskiem konkurencji w obrębie micel (struktury składające się z cząstek wodnych i tłuszczowych). Sterole roślinne, wypierając cząstki cholesterolu, blokują możliwość jego transportowania. W organizmie działa wówczas sprawnie cholesterol HDL.

Ile jeść, by poprawić wyniki badań?

Sterole występują nie tylko w pistacjach, lecz także w produktach, takich jak rośliny strączkowe, oleje roślinne czy nasiona. Niestety naturalnie zawarte w tych produktach ilości steroli są zbyt małe, aby pełnić rolę terapeutyczną. Aby skutecznie obniżać cholesterol potrzebna jest większa dawka steroli.

Żywność funkcjonalna

W odpowiedzi na zapotrzebowanie na dostarczanie organizmowi dużych dawek steroli, opracowano margaryny wzbogacane w sterole roślinne. Udowodniono, że dwu- do trzytygodniowe spożycie dzienne 1,5-3 g steroli pomaga obniżać cholesterol.
Stąd też osoby ze złymi wynikami lipidogramu, czyli badania cholesterolu, powinny postawić na aktywność fizyczną i zmianę diety, w tym włączenie do niej żywności funkcjonalnej pomagającej obniżać cholesterol.


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Starcom

infoWire.pl