O otrębach w pigułce

O otrębach w pigułce

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Otręby Owsiane Wysokobłonnikowe Sante to niezwykle wartościowy produkt, który powstał z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się  do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.  

B jak beta-glukany

Dawniej błonnik pokarmowy uważano za substancję balastową, ponieważ ludzki organizm nie wykorzystywał go w żaden sposób. Dziś wiemy, że m.in. pomaga zachować uczucie sytości na dłużej, gdyż wchłania w żołądku płyny i pęcznieje. W ten sposób utrzymuje uczucie sytości na dłuższy czas. Otręby owsiane w porównaniu z np. pszennymi, mają wyższą zawartość błonnika rozpuszczalnego, którego część stanowią beta-glukany. Są to specjalne substancje, zaliczane do grupy węglowodanów złożonych, odpowiedzialne za odporność naszego organizmu. Beta-glukany to rozpuszczalna w wodzie frakcja błonnika, która absorbuje wszelkie toksyny, nawet metale ciężkie. Ponadto mają zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli, odpornych na działanie enzymów trawiennych.

Gdzie ich szukać? Doskonałym źródłem beta-glukanów są Otręby Wysokobłonnikowe Sante. Wystarczy zaledwie 50 g(ok. 5 łyżek) otrąb Sante, by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na beta-glukany (około 3g).

Niższy cholesterol

W badaniu przeprowadzonym wśród dzieci z hipercholesterolemią (podwyższone powyżej normy stężenie cholesterolu w osoczu krwi) wykazano, że spożycie 3 g beta-glukanów dziennie przez 4 tygodnie zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego o  około 7%. Dowiedziono ponadto, że stosowanie przez 40 dni diety zawierającej od 1 do 5% beta-glukanów może obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego o 39%, triglicerydów o 21%, a  lipoprotein LDL cholesterolu o około 60%.

Metaanaliza 22 badań klinicznych wykazała, że w większości z nich zaobserwowano obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego od 4 do 15%. Działanie hipocholesterolemiczne produktów owsianych było niezależne od zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego o 2%, a cholesterolu lipoprotein LDL o 5% wykazano przy spożywaniu 3 g beta-glukanów dziennie (czyli 2/3 filiżanki zwykłych płatków owsianych/otrąb lub 1/3 filiżanki Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Sante).

Ochrona przed cukrzycą

Beta-glukany zawarte w Otrębach Owsianych Wysokobłonnikowych Sante przeciwdziałają również szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Dzieje się tak przez wzgląd na ich niski indeks glikemiczny (IG). Dlatego też poleca się je ludziom chorym na cukrzycę typu 2.

Dodatek do wszystkiego

Otręby są stosowane z lubością przez miłośników zdrowych ciastek jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych. Dzięki neutralności smaku można je dodawać zarówno do potraw słodkich, jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do potraw płynnych (zupy, zupy-kremy, dipy), ale dużo osób chętnie dosypuje je do jogurtów z wkrojonymi owocami. Obok nasion słonecznika, pestek dyni i różnego rodzaju płatków otręby stanowią ważny składnik pieczywa. Niektóre rodzaje bułek są zrobione właśnie na bazie otrąb owsianych wysokobłonnikowych. Jak widać, możliwości ich wykorzystania w kuchni są wyjątkowo duże, więc śmiało, zastosujmy je do zalecanych pięciu posiłków dziennie.

Otręby Owsiane Wysokobłonnikowe Sante w pigułce:

- zmniejszają wchłanianie cholesterolu przyczyniając się do obniżenia jego poziomu we krwi
- spowalniają wchłanianie cukrów i obniżają indeks glikemiczny posiłku
- usuwają z organizmu kwasy żółciowe, toksyny i metale ciężkie
- poprawiają odporność immunologiczną
- regulują ciśnienie krwi
- zapobiegają powstawaniu zakrzepów
- są niezbędne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy
- działają ochronnie na śluzówkę jelit
- skracają pasaż jelitowy zapobiegając zaparciom
- są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych
- pęcznieją w żołądku dając poczucie sytości
- są idealne dla sportowców bo zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
- przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz poprawiają pamięć i koncentrację
- kobiety kochają je za właściwości odchudzające, nawilżenie skóry i ochronę przed starzeniem


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Sante

infoWire.pl