Kuchnia od serca na Dzień Matki

Kuchnia od serca na Dzień Matki

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło:InfoWire.pl

Smaki dzieciństwa zawsze wspominamy z rozrzewnieniem. Cóż mogło się równać z nawet najprostszym daniem, jeśli przygotowała je nasza Mama? Później nawet najlepszy szef kuchni nie potrafił jej sprostać, choćby w prozaicznej zupie pomidorowej. Dziś Dzień Matki - czas odwdzięczyć się za doskonałe domowe zupy, pachnące mielone, najlepsze na świecie pierogi!

Na dobry początek dnia

Każdy lubi niespodzianki. Te z samego rana, czyli najmniej oczekiwane, należą do najbardziej zaskakujących. Wczesna wizyta gościa, ale związana z pysznym śniadaniem? Każdy byłby zadowolony, gdyby chwilę po pobudce miał przygotowany ciepły posiłek. Po drodze oprócz składników potrzebnych do przygotowania dania można kupić świeże pieczywo, warzywa i owoce, które dodatkowo uświetnią poranne jedzenie.

W sytuacji kiedy rankiem, zarówno my, jak i nasze mamy, nie mamy zbyt wiele czasu, warto postawić na prostotę, która także może być efektowna. Doskonałym wyborem będzie omlet. Kroimy szynkę i paprykę w drobną kostkę. Do miski wbijamy jajka (zakładamy 3 na osobę). Mieszamy je dokładnie z niewielką ilością mleka (mniej niż pół szklanki). Następnie wlewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu, a gdy lekko podrośnie, dorzucamy pokrojone wcześniej składniki. Złóżmy omlet na pół, tak żeby ściął się cały, i przenieśmy na talerz, nie zapominając przy podawaniu o kawie lub soku pomarańczowym. Poniżej dokładny przepis:

Świąteczny omlet

Składniki

- 4 plastry szynki

- 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Pietruszka Knorr

- 6 jajek

- 1 papryka

- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

- 1/4 szklanki mleka

- masło

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój szynkę w kostkę, paprykę drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj dokładnie mleko i jajka. Wlej na patelnię i smaż na bardzo małym ogniu, do momentu, kiedy omlet lekko ,,urośnie".
  3. Dodaj szynkę, paprykę, skruszoną Przyprawę w mini kostkach Knorr i pieprz.
  4. Złóż omlet na pół i smaż jeszcze przez chwilę - do czasu, gdy jajko całkowicie się zetnie.

Święto także w pracy

Mama ciągle jest aktywna zawodowo? Jeśli rano nie było czasu, żeby delektować się wyjątkowym śniadaniem, możemy zaskoczyć ją w pracy. Zamiast ,,wyciągać" ją do restauracji na lunch, lepiej samemu przyrządzić pyszne jedzenie ze sprawdzonych składników. Na tak oryginalny prezent zazdrosnym okiem będzie patrzeć każda z jej koleżanek. Postawmy na sałatkę. Wystarczy poszarpać trochę liści sałaty, pokroić w paski ser żółty i szynkę, pomidory przekroić na połówki, zetrzeć marchewkę i posiekać cebulę. Dressing pomoże nam przygotować sos sałatkowy Szefa Knorr. Gotowy będzie po wymieszaniu z ketchupem i majonezem. Polewamy nim wierzch sałatki, dokładamy grzanki i trochę startego oregano.

Sałatka na Dzień Matki

Składniki

- 10 dag sałaty

- 1 Sos sałatkowy Szefa Knorr

- 3 łyżki majonezu

- 3 łyżki ketchupu

- 30 dag szynki

- 30 dag sera żółtego

- 30 dag pomidorów koktajlowych

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 2 czerwone cebule

- 2 łyżeczki oregano

- 20 grzanek

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć poszarpaną sałatę, ser i pokrojoną w paski szynkę, startą marchew, przekrojone na połówki pomidory i posiekaną cebulę.
  2. Przygotuj sos sałatkowy. Aby był bardzo aromatyczny, wymieszaj zawartość opakowania Sosu sałatkowego Szefa Knorr z majonezem i ketchupem. Połącz wszystkie składniki z sosem. Podawaj sałatkę posypaną oregano i grzankami.

Podane z sercem

Jeśli natomiast przez cały dzień nie mieliśmy czasu na rozmowę z tak drogą nam osobą, warto zaprosić ją do siebie na późny obiad lub kolację. W końcu nie będzie musiała przygotowywać sama posiłku. Każde danie przyrządzone przez kogoś innego smakuje fantastycznie, nawet tak proste jak spaghetti. Poza tym zyskujemy coś jeszcze - szybkie i proste danie pozwoli bardziej skupić się na wyjątkowym gościu i to w dniu jego święta.

Zacznijmy od gotowania makaronu. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju przez około 8 minut. Kiedy zmieni kolor, dodajemy pomidory z puszki i 100 ml wody. Aby sos był odpowiednio gęsty i bardzo aromatyczny, warto dodać także Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr. Dzięki przyprawom i ziołom typowym dla kuchni włoskiej, danie nabierze wyjątkowego charakteru. Doprowadźmy sos do wrzenia, ale jednocześnie mieszajmy, aby się nie przypalił. Makaron ułóżmy na talerzu i postarajmy się polać nim sos tak, żeby ułożył czerwone serce - niech to będzie kolejny pretekst do Jej uśmiechu.

 


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Knorr

infoWire.pl