W Toskanii najlepsze kasztany są w dolinie Casentino

W Toskanii najlepsze kasztany są w dolinie Casentino

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Fani kina powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle.  Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną  Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw. Więcej na ten temat powiedzą  eksperci Malmy z Kuchni Dantego - Leonardo Massi i Alfredo Boscolo, którzy przedstawią  zwyczaje związane z toskańskim świętem.

Jesienne smaki Toskanii

8 grudnia to dzień, w którym malownicza miejscowość położona na wschodzie Toskanii zamienia się w raj dla miłośników jesiennych specjałów. W tym dniu zgodnie z tradycją mieszkańcy doliny Casentino spożywają uroczysty obiad. Następnie do późnych godzin wieczornych lokalni producenci sprzedają najrozmaitsze produkty ekologiczne. Bohaterami festiwalu bez wątpienia są jednak przysmaki przyrządzone na bazie kasztanów jadalnych. Podczas toskańskiej imprezy zaopatrzymy się w mąkę kasztanową, kasztany suszone i pieczone, skosztujmy także, przygotowaną według tradycyjnej receptury polentę, czyli włoską potrawę ludową - radzi  Leonardo Massi.

Smacznie i zdrowo

Kasztany jadalne różnią się nieco od drzew z rodziny bukowatych znanych nam z parkowych alejek. Owoce tych pierwszych składają się z kilku orzechów pokrytych zielonkawą powłoką. Kasztany jadalne mają delikatnie słodkawy smak przez co idealnie sprawdzają się zarówno jako szybka przekąska, jak i dodatek do pełnowartościowych posiłków. Oprócz walorów smakowych te prawdziwe perły jesieni zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Owoce kasztanu składają się bowiem z dużej ilości błonnika oraz skrobi, które to na długi czas zaspokajają głód i dostarczają energię na wiele godzin. Leonardo Massi z Kuchni Dantego zapewnia również, że kasztany doskonale sprawdzą się w okresie jesienno- zimowym ze względu na zawartą w nich pokaźną dawkę witaminy C.  

Źródło energii

Kasztany fantastycznie sprawdzą się szczególnie jako dodatek do  mięs i zup. Znakomicie smakować będą również w połączeniu z serem i winem. W zimne dni, kiedy nasze zapotrzebowanie na węglowodany jest wzmożone warto pokusić się o dania, które zawierają dużą ilość skrobi. Eksperci Malmy z Kuchni Dantego sugerują, że ze względu na dużą zawartość tego cennego składnika odżywczego idealnym rozwiązaniem będą potrawy złożone z makaronu i kasztanów.

Z okazji festiwalu Polenty i Kasztanów, który odbędzie się 8 grudnia w Faltonie eksperci Malmy z Kuchni Dantego przygotowali przepis na prawdziwe dzieło sztuki - Fusilli z kasztanami, pancettą i radicchio. Danie z całą pewnością dostarczy nam mnóstwo energii i doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno- zimowym.

- Jestem przekonany, że zaproponowane przez nas danie sprawi, że chociaż przez chwilę poczujecie atmosferę toskańskiego święta. Niecodzienne i nieco egzotyczne połączenie makaronu i  kasztanów z pewnością będzie znakomitym źródłem cennych wartości odżywczych. Pozwólmy sobie zatem na odrobinę jesiennego szaleństwa - mówi Alfredo Boscolo.

 

Fusilli z kasztanami, pancettą i radicchio

Składniki:

  • 200g makaronu Malma Fusilli
  • 100g gotowanych i obranych kasztanów jadalnych
  • 50g boczku
  • 50g radicchio
  • Czosnek
  • 1 ostra papryczka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:

Gotujemy kasztany w wodzie przez ok. 50 minut. Po tym czasie, jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki.

W tym samym czasie kroimy drobno boczek. Na patelni podduszamy nieposiekany czosnek i ostrą papryczkę. Kiedy czosnek zaczyna się rumienić, zdejmuj go razem z papryczką. Następnie dodajemy boczek i zwiększamy ogień, tak żeby zrobił się chrupiący.

Następnie dodajemy kasztany, solimy i gotujemy na małym ogniu przez parę minut, dodając wodę, jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy drobno posiekane radicchio i od razu zdejmujemy z ognia.

Przez ten czas gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Odcedzamy al dente. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i smażymy na dużym ogniu na patelnii przez minutę.


dostarczył infoWire.pl