Najpierw Grecja, a potem... barszcz, kaczka, steki i krewetki

Najpierw Grecja, a potem... barszcz, kaczka, steki i krewetki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Piłkarze nie tylko trenują przed meczem z Grecją, ale również... całkiem smacznie jedzą (fot. PAP/Leszek Szymański)
Dania z jajek na śniadanie, lekki rosół oraz grillowany kurczak i ryba na obiad, a na kolację barszcz czerwony z uszkami, kaczka pieczona, steki wołowe i krewetki - to główne elementy menu polskich piłkarzy w dniu meczu z Grecją na otwarcie mistrzostw Europy.

Podczas wszystkich trzech głównych posiłków oraz podwieczorku jadłospis został podzielony na część zimną i ciepłą. Na śniadanie, oprócz dań z jajek: gotowane, sadzone, jajecznica i  omlety, zawodnicy trenera Franciszka Smudy będą mogli zjeść m.in. szynkę z indyka wędzonego i parmeńską, sery żółte i białe, wędzonego łososia, dżemy, ale bez dodatku cukru, ciemne pieczywo, naleśniki i całą paletę warzyw oraz owoców.

Na obiad polskim piłkarzom zostaną podane m.in. lekki rosół z  kurczaka z makaronem i jarzynami, gotowana i grillowana pierś z kurczaka oraz filet z piotrosza. Do tego biały ryż, makaron spaghetti i penne, a  także sosy bolognese i neapolitański. Nie zabraknie też zielonych sałat, kiełków, kukurydzy i mięs pieczonych na zimno (pierś z indyka lub kurczaka bądź cielęcina). W bufecie z deserami znajdą się m.in. ciasto angielskie: cytrynowe lub bananowe lub marchewkowe, babka piaskowa lub keks, marmurek. Wszystkie jednak bez kremów i czekolady.

Na pomeczowej kolacji biało-czerwonych będzie obowiązywał mniejszy reżim dietetyczny. Będą sobie mogli pozwolić na m.in. barszcz czerwony z  uszkami, steki wołowe i krewetki z grilla, kaczkę pieczoną z jabłkami i  majerankiem, pierogi z mięsem, pieczone ziemniaki z ziołami czy  zasmażane buraczki.

Do wszystkich posiłków personel hotelu Hyatt, gdzie w trakcie Euro mieszka polska ekipa, przygotowuje też szeroki wybór napojów, m.in. świeżo wyciskane soki pomarańczowy i grejfrutowy, wodę mineralną, ale  niegazowaną, kawę, herbatę i niskotłuszczowe mleko.

PAP, arb

+
 0

Czytaj także