Szef sędziów UEFA nie pozostawia wątpliwości: Gdy bramkarz nie stał na linii, "jedenastkę" trzeba powtórzyć

Szef sędziów UEFA nie pozostawia wątpliwości: Gdy bramkarz nie stał na linii, "jedenastkę" trzeba powtórzyć

Dodano:   /  Zmieniono: 66
Pierluigi Collina
Pierluigi Collina / Źródło: Newspix.pl / fot. PHCIMAGES
Mimo tego, że od ćwierćfinałowego spotkania Polaków z reprezentacją Portugalii minęły już trzy dni, wśród kibiców nie gasną emocje. Internauci komentują przede wszystkim rzut karny Jakuba Błaszczykowskiego, podczas którego portugalski bramkarz Rui Patricio miał wyjść za linię bramkową łamiąc w ten sposób przepisy. Głos w sprawie tego typu sytuacji zabrał słynny sędzia Pierluigi Collina.

Jeden z internautów wskazał na Twitterze, że by gol z zrzutu karnego został zaliczony, bramkarz drużyny przeciwnej powinien stać na linii bramkowej. Jak zauważył, podczas serii rzutów karnych w meczu Polska-Portugalia, doszło do błędu. Gdy karnego wykonywał Jakub Błaszczykowski, bramkarz Portugalii "odskoczył od linii", więc strzał powinien zostać powtórzony - zauważył internauta.

Bardzo podobna sytuacja miała też miejsce w fazie grupowej tegorocznych Mistrzostw Europy. Podczas spotkania Chorwacja-Hiszpania karnego wykonywał Sergio Ramos, a strzał powstrzymał bramkarz Chorwacji Danijel Subasić. Chorwat wyszedł wtedy o prawie dwa metry przed linię bramkową.

„To był błąd, a to się niestety czasami zdarza”

I właśnie do tej sytuacji odniósł się szef sędziów UEFA, legendarny sędzia Pierluigi Collina. – Zasada jest prosta. Jeśli podczas wykonywania rzutu karnego, bramkarz nie stał na linii, a gol nie padł, wówczas „jedenastkę” należy powtórzyć – tłumaczył w trakcie spotkania z mediami. Sędzia dodał, że „za takie zachowanie bramkarz powinien otrzymać żółtą kartkę, a drużyna, która wykonywała rzut prawo do ponownego strzału”.

– Niestety, podczas meczu Chorwacji i Hiszpanii doszło do błędu. Zespół sędziowski nie zauważył zachowania Chorwata. To był błąd, a błędy się czasem zdarzają. Poza tym, zarówno ten mecz, jak i wszystkie inne spotkania turnieju były sędziowane dobrze – podkreślił Collina.

Zmiany w zasadach wykonywania "jedenastek"

Tuż przed rozpoczęciem Euro 2016 Międzynarodowa Rada Piłkarska (IFAB) dokonała istotnych zmian w przepisach gry w piłkę nożną. Część dotyczyła wykonywania rzutów karnych. Zgodnie z nowymi przepisami, wykonujący go piłkarz nie może zmieniać rytmu biegu i zatrzymywać się przed oddaniem strzału. Za takie zachowanie grozi upomnienie oraz anulowanie "jedenastki". Z kolei bramkarze za przekroczenie linii bramkowej przed uderzeniem mają być karani żółtą kartką. W taki przypadku, jeśli nie padła bramka, strzał ma być powtórzony.

Czytaj także

 66
  • askot IP
    podobny do strejlała
    • FIFA to lipa IP
      Powiedz ile wziąłeś za milczenie i przekręty.
      • Jestem robotem IP
        ET przy tym gościu wygląda jak człowiek.
        • Marta IP
          O tym ciągle piszą kibice a dlaczego sędzia nie uznał faulu na Ronaldo przez Pazdana e polu karnym? Wtedy zapewne wygrana Portugalii byłaby przesadzona w regulaminowym czasie trwania meczu. Jestem dumna z Naszych bo dotarli bardzo daleko i to się liczy. Nauczcie się ludzie przegrywać.
          • Willy IP
            Ktoś chce zarobić na lewo czy za lewego?
            Fałsz jak szydło z wora!

            Czytaj także