Żywność na świecie znów drożeje

Żywność na świecie znów drożeje

Dodano:   /  Zmieniono: 
Po czterech miesiącach spadków ceny żywności znów rosną, zagrażając milionom osób 123RF
Światowe ceny żywności wzrosły o 8 proc. w okresie od grudnia 2011 do marca 2012. Przyczyną kolejnych wzrostów są wysokie ceny paliw, pogoda oraz silny popyt na import żywności ze strony państw azjatyckich czytamy w najnowszym raporcie „Food Price Watch” przygotowanym przez Bank Światowy.
'Jeśli obecne prognozy mówiące o zwiększeniu produkcji żywności się nie spełnią, ceny mogą osiągnąć jeszcze wyższy poziom' ? ostrzega Bank Światowy. Global Food Price Index osiągnął historyczny szczyt w lutym ubiegłego roku. ? Po czterech miesiącach spadków ceny żywności znów rosną, zagrażając milionom osób ? komentuje Otaviano Canuto, wiceprezes Banku Światowego odpowiedzialny za walkę z ubóstwem. W badanym okresie wzrosły ceny wszystkich kluczowych produktów z wyjątkiem ryżu. Dla porównania kukurydza podrożała o 9 proc., olej sojowy o 7 proc., zboże o 6 proc., a cukier o 5 proc. W tym samym okresie ropa naftowa zdrożała o 13 proc.

Inflacja robi jeszcze większe wrażenie w skali poszczególnych krajów. W ciągu roku zboże zdrożało o 92 proc. na Białorusi, podczas gdy w Malawi, Etiopii i Meksyku kukurydza podrożała odpowiednio o 82, 80 o 71 proc.

Najbliższa przyszłość jednak może nie wyglądać tak niepokojąco. Po rekordowych podwyżkach pod koniec 2010 r. i na początku 2011 została zwiększona produkcja żywności na całym świecie, co będzie odczuwalne szczególnie w latach 2012?2013. Stabilne plony mogą sprawić, że ceny ? przynajmniej w skali globalnej ? nie będą szły w górę w tak szybkim tempie.