Twaróg pomaga schudnąć. Jak zrobić wytrawne pierogi z białym serem?

Twaróg pomaga schudnąć. Jak zrobić wytrawne pierogi z białym serem?

Dodano: 
Nabiał
Nabiał Źródło: Fotolia / anaumenko
Twarożek jest świeżym, zbrylonym serem z dużą ilością białka. Dodanie twarogu do diety może pomóc ci poskromić apetyt, a co za tym idzie – schudnąć.

Tematem przewodnim w kuchni „Dzień Dobry TVN” był biały ser. Dania w studiu przygotowywał Andrzej Polan. W jego menu znalazły się wytrawne pierożki z białym serem, szpinakiem i pieczoną dynią, oponki serowe z czarną porzeczką i kanapki z bajgli.

Dlaczego warto jeść biały ser?

Twaróg to miękki, biały ser zrobiony z mleka krowiego. Twaróg ma dużo więcej białka niż inne sery. 1/2 szklanki (110 gramów) porcji pełnotłustego twarogu zapewnia:

  • Kalorie: 120
  • Białko: 12 gramów
  • Tłuszcz: 7 gramów
  • Węglowodany: 3 gramy
  • Sód: 500 mg – 21% dziennego zapotrzebowania
  • Wapń: 10% dziennego zapotrzebowania

Ponieważ twarożek ma wysoką zawartość białka, ale niską kaloryczność, często zaleca się go do odchudzania. Można połączyć go z niskotłuszczową śmietana i szczypiorkiem – wówczas będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

Kilka badań wskazuje, że spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak twarożek, może zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć ogólne spożycie kalorii, co z kolei może prowadzić do utraty wagi.

Czytaj też:
Sernik idealny, czyli jaki? Kucharz zdradza swoje triki

Opracowała:
Źródło: X-news / HealthLine