/ Forum Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Miód krzepi
2  

Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Miód krzepi

Dodano 2
Drogi Przyjacielu! Zwróciłeś uwagę, jak wielką rolę w naszej kuchni odgrywa cukier? Toż to produkt strategiczny! Pamiętam z dzieciństwa, jak od czasu do czasu rozchodziły się pogłoski o nadchodzącej trzeciej wojnie światowej. Ludzie nie pytali, gdzie schron, tylko pędzili do sklepów i wykupywali mąkę i cukier. Potem był cukier na kartki. Cukier i mięso, kolejny produkt strategiczny. A przecież kilka wieków temu słodzono wyłącznie miodem. Ja - muszę Ci wyznać - nie darzę cukru szczególną sympatią i mam wrażenie, że w kuchni mógłbym się bez niego obejść. Herbaty ani kawy nie słodzę, a jeśli już, to wolę miodem - przy przeziębieniach z lubością popijam herbatę z miodem i cytryną oraz gorące mleko z miodem.
  • poleslavus@wp.pl   IP
    Andre Domine w swojej książce \"Alkohole Świata\" twierdzi że cukier z buraków zawdzięczamy francuskiej Blokadzie Kontynentalnej która odcięła Wielką Brytanię cukru i rumu z kolonii, więc komu wierzyć panie Robercie?:)

    Najczęściej komentowane