Cydr bez akcyzy? Ministerstwo chce dać „impuls do rozwoju hodowli jabłek”

Cydr bez akcyzy? Ministerstwo chce dać „impuls do rozwoju hodowli jabłek”

Cydr
Cydr / Źródło: Fotolia / anaumenko
Ministerstwo Finansów proponuje zerową stawkę, czyli w zasadzie rezygnację z akcyzy na cydr i dodatkowo zwolnienie z obowiązku banderolowania. Wicepremier Mateusz Morawiecki liczy, że rozwiązanie to będzie dodatkowym impulsem dla rozwoju produkcji tego trunku.

– Przystąpiliśmy w Ministerstwie Finansów do prac, które mogą być dodatkowym impulsem do rozwoju hodowli jabłek - a chodzi o cydr, żeby był jeszcze bardziej przystępny. Chcemy zrezygnować z pobierania akcyzy – powiedział Morawiecki podczas konferencji prasowej. Resort rozwoju podkreślił w komunikacie, że rosyjskie embargo zamknęło możliwość eksportu jabłek na wschód. Sadownicy i producenci napojów znaleźli sposób na zagospodarowanie nadwyżki owoców. Zaczęto produkować cydr, który został dobrze przyjęty przez Polaków.

"Pewne ograniczenia w rozwoju tego rynku związane są z akcyzą, którą cydr także został obłożony. Dziś w zależności od stężenia alkoholu w cydrze stawka akcyzy wynosi 97 lub 158 zł za hektolitr gotowego napoju. Dodatkowo jest też obowiązek banderolowania takich napojów. Ministerstwo Finansów proponuje zerową stawkę, czyli w zasadzie rezygnację z akcyzy na cydr i dodatkowo zwolnienie z obowiązku banderolowania" – czytamy w komunikacie.

Podobne rozwiązania już teraz obowiązują w wielu krajach UE (Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Hiszpania, Luksemburg, Portugalia, Rumunia, Słowenia i Włochy), podkreślił resort. Chociaż w księgowym rozrachunku oznacza to mniejsze wpływy budżetowe z tytułu akcyzy rzędu 11-20 mln zł rocznie, to jednocześnie powoduje obniżenie cen detalicznych o ok. 10%, a przez to ułatwienie nie tylko dla konsumentów, ale też, poprzez obniżenie kosztów, dla rozwoju przedsiębiorczości.

Czytaj także

 4
  •  
    Ze dwa lata temu kupiłem pierwszą butlelkę cydru .Wtedy u nas jabłek było dużo i były tanie ,bo ruski sie obraził na nie. Dziś cena troche spadła ,ale i tak w porównaniu do piwa cydr jest za drogi. Np.jeden z lepszych browarów w Polsce (nie będę go tu reklamował) robi piwa i cydr w but.0,5l.Cena w sklepie jest o 1,5 zł wyższa niż piwa. Cydr ma tak małą ilosć alk. że można by ten napój uzanć za bezalkoholowy.
    Próbowałem też swojej produkcji ,bo w internecie "znawcy" opowiadali głodne kawałki że ten ze sklepu to nie żaden cydr tylko podróbka. Mój cydr był zrobiony z soku jabłkowego domowego. .Drożdży użyłem tych do  cydru.Po zrobieniu zabutelkowałem na min 6 tyg..
    Niestety ,ale wyszedł kwasior. Różnica miedzy moja produkcja a tym ze sklepu była taka że ten drugi pewnie jest dosładzany przed butelkowaniem.Ale po wypiciu ok 1 litra na głowę nawet się nie czuje że to  miało jakiś alkohol ,a po dwóch piwach jednak jest efekt lekkiego humoru.Moim skromnym zdaniem ten napój większego uznania nie zyska w Polsce ,nawet bez akcyzy.
    •  
      Treść została usunięta
      •  
        ...„impuls do rozwoju hodowli jabłek”. ??? A pastwiska dla tych jabłek sa ? A jak z oborami dla tych jabłek ? A paszy wystarczy ?
        • i bez akcyzy nie nadaje sie do picia

          Czytaj także