Listeria w twarogu sernikowym. GIS ostrzega przed jego spożywaniem

Listeria w twarogu sernikowym. GIS ostrzega przed jego spożywaniem

Ser twarogowy, zdj. ilustracyjne
Ser twarogowy, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / Madeleine Steinbach
W twarogu sernikowym Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Radomsku stwierdzona została obecność bakterii Listeria monocytogenes. GIS informuje, że produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Ci, którzy kupili twaróg, przestrzegani są przed jego spożywaniem, szczególnie bez obróbki termicznej.

„W ramach kontroli właścicielskiej stwierdzone zostały bakterie Listeria monocytogenes w pobranej próbce. Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego producent – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku poinformował organy urzędowej kontroli żywności – Inspekcję Weterynaryjną oraz konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu” – czytamy w komunikacie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Chodzi o „Twaróg sernikowy” w opakowaniach 0,5 i 1 kg, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomiu, o numerze partii 2907185 i terminie przydatności do spożycia do 29 lipca 2018 roku.

GIS ostrzega, że ze względu na zagrożenie dla zdrowia nie należy spożywać – szczególnie bez obróbki termicznej – twarogu o numerze partii podanym w komunikacie.

Czytaj także:
Zakaz kąpieli w niemal 30 miejscach nad Bałtykiem. Najgorsza sytuacja nad Zatoką Gdańską

Czytaj także

 0