Ukraina zniosła embargo na polskie mięso

Ukraina zniosła embargo na polskie mięso

Ukraina zniosła od 14 lutego embargo na eksport polskiego mięsa i produktów mięsnych - poinformowali rzecznik Państwowego Departamentu Medycyny Weterynaryjnej Ukrainy Anatolij Osadczy oraz polski minister rolnictwa Andrzej Lepper.

Prawo sprzedaży na ten rynek otrzymały 23 polskie zakłady mięsne, które były audytowane przez ukraińskich weterynarzy.

Ukraina wstrzymała import z Polski mięsa i produktów mięsnych pod koniec marca 2006 r. Ukraińska strona podała, że powodem zatrzymania importu jest wwóz mięsa bez dokumentów weterynaryjnych. Polska uznała, że zakaz został wprowadzony bezpodstawnie, a zarzuty Ukraińców dotyczyły przemytu mięsa. Rozmowy między Polską a Ukrainą w sprawie zniesienia ograniczeń trwały kilka miesięcy; podawano kilka terminów wznowienia handlu, m.in. maj, październik i listopad 2006 r.

Minister rolnictwa Andrzej Lepper powiedział, że cieszy się ze zniesienia przez Ukrainę embarga, jednak - według niego - "sukces jest połowiczny".

"To za długo trwało, żeby nazwać to sukcesem. Trwało to prawie 11 miesięcy, więc można powiedzieć, że dobrze, że się tak stało. Ale to jest sukces połowiczny, bo na dzisiaj tylko 23 zakłady mają prawo eksportować" - powiedział Lepper w czwartek dziennikarzom.

Zniesienie embarga, w opinii strony ukraińskiej, jest wynikiem usunięcia przez Polskę zastrzeżeń zgłoszonych podczas kontroli zakładów mięsnych, która miała miejsce w październiku i grudniu 2006 r. Potwierdziły to rozmowy podczas spotkania roboczej grupy polsko-rosyjskiej na przełomie stycznia i lutego tego roku w Warszawie.

Lepper przypomniał, że decyzja o zniesieniu embarga została ustalona podczas jego ubiegłotygodniowego spotkania w Kijowie z ukraińskim ministrem rolnictwa Jurijem Melnykiem. Wymagała ona wcześniejszej konsultacji z premierem Ukrainy.

pap, ss

Czytaj także

 0