Jak przyrządzać ciecierzycę? 7 dobrych powodów, by włączyć ją do diety

Jak przyrządzać ciecierzycę? 7 dobrych powodów, by włączyć ją do diety

Ciecierzyca
CiecierzycaŹródło:Unsplash / Deryn Macey
Dodano: 
Ciecierzyca jest smacznym warzywem strączkowym, jednak wciąż niedocenianym. O ile w kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej wykorzystuje się ją bardzo często, miłośnicy tradycyjnej kuchni, opierającej się na ziemniakach i schabowym, jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dowiedz się, jakie właściwości prozdrowotne ma ciecierzyca i jak ją przyrządzać.

Ciecierzyca uprawiana jest w krajach Bliskiego Wschodu od tysięcy lat. W Polsce to również żadna nowość, jednak trzeba przyznać, że dopiero w ostatnich latach zyskała na popularności, a to dzięki zwiększeniu świadomości na temat zdrowego odżywiania. Swoje zasługi mają także wegetarianie i weganie, którzy promują dania bezmięsne, opierające się bardzo często na roślinach strączkowych.

Jako bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, ciecierzyca może oferować wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa trawienia, wspomaganie kontroli masy ciała i zmniejszanie ryzyka kilku chorób.

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

  1. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych.
  2. Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów). Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
  3. Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
  4. Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
  5. Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
  6. Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
  7. Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.

Jak przygotować ciecierzycę?

  • Gotowana ciecierzyca może być mdła, dlatego niektórzy robią z niej smaczną przekąskę. Ugotowaną ciecierzycę można posypać ulubionymi przyprawami (np. papryką, solą, pieprzem), skropić oliwą i wyłożyć na blaszkę, pokrytą pergaminem, a następnie upiec w piekarniku. Wystarczy 20-30 minut w temperaturze 190℃, by stworzyć zdrową przekąskę do chrupania.
  • Ugotowana, prażona lub po prostu z puszki – ciecierzyca sprawdzi się jako dodatek do świeżych sałatek.
  • Na bazie ciecierzycy z puszki można przyrządzić zdrową i sycącą zupę (niekoniecznie krem). W internecie nie brakuje inspiracji.
  • Z ciecierzycy można też przyrządzić wegański pasztet lub hummus.
  • Z nasion produkuje się specjalną mąkę, która może zastąpić tę tradycyjną.

Hummus – smaczna pasta z ciecierzycy

Hummus jest rodzajem gęstem pasty, przygotowanej ze zmiażdżonej ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku oraz pasty sezamowej. Te elementy stanowią bazę, ponieważ tradycyjny hummus można spotkać także w różnych, innych wariantach. Hummus jest potrawą z kuchni bliskowschodniej i właśnie dlatego kojarzy nam się z przekąską orientalną. Główny składnik hummusu, ciecierzyca, jest doskonałym źródłem żelaza w diecie, a także zawiera umiarkowane ilości witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo.

Czytaj też:
Ocet jabłkowy na odkwaszenie organizmu – poznaj właściwości octu jabłkowego