Produkcja polskiego wina gronowego - bez limitu

Produkcja polskiego wina gronowego - bez limitu

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zniesienie limitu produkcji wina gronowego oraz sadzenia winorośli w Polsce - zakłada projekt nowelizacji ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, zaakceptowany przez Radę Ministrów.

Obecnie Polska może wyprodukować najwyżej 25 tys. hektolitrów wina, co oznacza, że można było uprawiać na ten cel winorośl na powierzchni ok. 250 hektarów.

Jak poinformowało Centrum Informacyjne Rządu (CIR) w komunikacie, projektowane przepisy rozszerzają liczbę odmian winorośli, z których będzie można produkować wino gronowe. Wino będzie można wytwarzać w naszym kraju ze wszystkich odmian zakwalifikowanych do wyrobu tego trunku w Unii Europejskiej.

Według projektu, producent wina będzie mógł go wzbogacać poprzez dodanie cukru do winogron, moszczu i wina gronowego. Projektowane regulacje zakładają, że minister rolnictwa, w przypadku wystąpienia wyjątkowo niekorzystnej pogody podczas dojrzewania owoców, będzie mógł wystąpić do Komisji Europejskiej o zwiększenie dozwolonego poziomu dodawanego cukru.

Producenci wytwarzający wyroby winiarskie w składzie podatkowym w ilości większej niż 1000 hektolitrów, mają podlegać takim samym obowiązkom jak przedsiębiorcy (chodzi o spełnienie przez nich wymogów techniczno-technologicznych). Ponadto przedsiębiorcy, którzy będą wprowadzali wino do sprzedaży, muszą być zarejestrowani w Agencji Rynku Rolnego.

Natomiast z obowiązku posiadania składu zwolnione zostaną podmioty wyrabiające wino gronowe z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hektolitrów.

Kontrolowaniem upraw winorośli oraz produkcji win zajmie się Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin, która będzie przekazywała stosowne informacje ministrowi rolnictwa.

Jak podał CIR, projekt nowelizacji ma na celu dostosowanie polskiego prawa do przepisów unijnych.

ab, pap