Białoruś zawiesza import polskiej wieprzowiny

Białoruś zawiesza import polskiej wieprzowiny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Białoruś wprowadziła czasowy zakaz wwozu wieprzowiny z Polski - poinformowano w białoruskim Ministerstwie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Premier Donald Tusk w trakcie czwartkowego szczytu UE w Pradze rozmawiał o  tej sprawie z pierwszym wicepremierem Białorusi Uładzimirem Siemaszką. Według CIR, premier poprosił o pilne wyjaśnienie kwestii zakazu wwozu wieprzowiny na  Białoruś z Polski.

Wicepremier Białorusi poinformował, że podobne restrykcje - jak w stosunku do  Polski - jego kraj wprowadził także wobec innych państw; obiecał jednocześnie, że po powrocie ze szczytu w Pradze zajmie się wyjaśnieniem tych kwestii.

Rzeczniczka resortu wyjaśniła, że zakaz wprowadzono w związku z wykryciem w  Polsce przypadku tzw. świńskiej grypy.

"Nie ma żadnych naukowych podstaw, by wprowadzać zakazy importu zwierząt żywych i mięsa wieprzowego" - powiedział zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Na mocy decyzji ministerstwa zostają anulowane wszelkie zezwolenia na wwóz polskiej wieprzowiny. Zakaz dotyczy wwozu żywca, mięsa wieprzowego i produktów z  niego z wyjątkiem tych, które przeszły obróbkę termiczną w temperaturze co  najmniej 80 stopni C.

Wcześniej Białoruś wprowadziła zakaz sprowadzania wieprzowiny z Meksyku, Kostaryki, USA i szeregu państw zachodnioeuropejskich.

W obawie przed wirusem nowej grypy ok. 20 krajów zabroniło importu wieprzowiny i innego mięsa.

Główny weterynarz Organizacji NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Joseph Domenech ocenia, że groźba zarażenia się wirusem grypy A/H1N1 poprzez wieprzowinę jest tak minimalna, że można jej w ogóle nie brać pod uwagę.

"Żaden wirus grypy nie został odnaleziony w mięsie i jego produktach" -  zapewnił Domenech.

"Nie ma żadnych naukowych podstaw, by wprowadzać zakazy importu zwierząt żywych i mięsa wieprzowego" - powiedział zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski. Wyjaśnił, że takie stanowisko reprezentuje Światowa Organizacja Zdrowia oraz Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt.

"Nie stwierdzono, by przez wieprzowinę przenosił się wirus. Wirus grypy może znajdować się w drogach oddechowych i ewentualnie w przewodzie pokarmowym zwierzęcia. Natomiast mięso, po obróbce w zakładach, nie może zawierać wirusa" -  podkreślił Jażdżewski.

Wiceszef Inspekcji Weterynaryjnej poinformował, że w 2008 r. wykryto w Polsce 4 przypadki wirusa H1N1 u świń. Zaznaczył jednak, że wirus, który stwierdzono w  Meksyku i innych krajach u ludzi, nie jest tym samym - ma inną budowę genetyczną.

Według Centrum Informatyki Handlu Zagranicznego, w pierwszych dwóch miesiącach 2009 r. na Białoruś polscy eksporterzy wysłali 1 tys. 221 ton mięsa wieprzowego o wartości 2 mln 241 tys. euro. Cały eksport wieprzowiny w tym okresie wyniósł 26 tys. 400 ton, a jego wartość wyniosła 47,8 mln euro.

W styczniu i lutym Polska nie eksportowała żywych świń na Białoruś.

pap, keb, ND