Kiełbasa lisiecka 13. polskim produktem tradycyjnym

Kiełbasa lisiecka 13. polskim produktem tradycyjnym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kiełbasa lisiecka, małopolski produkt regionalny, po trzech latach oczekiwania została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych, objętych ochroną unijnego prawa - pisze "Dziennik Polski".
Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo. Małopolska ma na tej liście bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska. Naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego kiełbasa lisiecka, produkowana przez masarzy w gminach Liszki i Czernichów (pow. krakowski), wytwarzana jest z delikatnego mięsa - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli.

dzp, keb