Domowa kiełbasa tylko blisko rolnika

Domowa kiełbasa tylko blisko rolnika

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Rolnicy mogą produkować w swych gospodarstwach kiełbasy i sery, ale ta produkcja może odbywać się tylko na niewielką skalę, a wyroby mogą sprzedawać - jedynie bezpośrednio - konsumentom lub do małych sklepów czy stołówek w obrębie jednego województwa.

Ministerstwo rolnictwa wydało informację, która ma pomóc rolnikom w podjęciu takiej produkcji. W ramach działalności "marginalnej, lokalnej i ograniczonej" można prowadzić produkcję i sprzedaż mleka i wyrobów mlecznych, ryb, surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych - w tym - gotowych posiłków. Możliwy jest również rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczego, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich hodowanych w fermach.

Działalność taką reguluje rozporządzenia ministra rolnictwa z czerwca 2010 roku, które określa m.in. zakres i obszar produkcji, a także wielkość dostaw produktów pochodzenia zwierzęcego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem do konsumenta końcowego. Wskazuje również niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy prowadzeniu żywności.

Produkcja żywności prowadzona w ramach działalności marginalnej musi mieć charakter ograniczony. Np. dostawy mięsa wołowego nie mogą być większe niż tona tygodniowo, a mięsa drobiowego - pół tony tygodniowo. Produkcja i sprzedaż wyrobów mięsnych nie może przekroczyć 1,5 tony, mlecznych - 0,3 tony tygodniowo. Wyroby te rolnik może dostarczać do sklepów w obrębie jednego województwa. Ograniczenia dotyczą sprzedaży do handlu detalicznego, natomiast nie ma limitu sprzedaży, jeżeli wyroby te są zbywane na miejscu.

By rozpocząć taką działalność rolnik musi uzyskać zgodę od powiatowego lekarza weterynarii. Produkcja żywności może być ulokowana w oddzielnym budynku lub w pomieszczeniach mieszkalnych przystosowanych do wytwarzania żywności. Ważne jest, by były zapewnione właściwe warunki higieniczno-sanitarne. Muszą być także przestrzegane wymogi dotyczące jakości produktów - np. mleko musi pochodzić od zdrowych krów, a mięso od zwierząt ubitych w rzeźni.

PAP, PP