Rolnicy muszą ograniczyć produkcję mleka

Rolnicy muszą ograniczyć produkcję mleka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Agencja Rynku Rolnego ogranicza przydział dodatkowych limitów produkcji mleka dla rolników dostarczających surowiec do mleczarni. Otrzymają oni z krajowej rezerwy ok. 70 proc. wnioskowanej ilości.
Według ministerstwa rolnictwa, w roku kwotowym 2010/2011 (trwa on od kwietnia 2010 do marca 2011) wysokość krajowej rezerwy tzw. kwoty mlecznej wynosi ok. 299 mln kg - krajowa rezerwa dostaw hurtowych wynosi ok. 237 mln kg, a rezerwa sprzedaży bezpośredniej - ok. 61,5 mln kg. Rolnicy, którzy wykorzystali już podstawowy limit, mogą dostać dodatkowy przydział produkcji mleka na rok kwotowy 2010-11. Nie może on jednak wynieść więcej niż 30 tys. kg. Ze względu na duże zainteresowanie rolników, konieczna jest redukcja dodatkowych limitów dostaw do mleczarni.

Rezerwa kwot mlecznych powstaje ze zwrotów indywidualnych limitów produkcji mleka np. od rolników, którzy zrezygnowali z jego produkcji lub nie wykorzystali limitu. Te niewykorzystane kwoty są co roku rozdzielane przez Agencję pomiędzy tych, którzy chcą zwiększyć produkcję mleka. Aby dodatkowy limit otrzymać, trzeba złożyć wniosek do ARR. - W tym roku wpłynęło do Agencji ponad 35 tysięcy wniosków o przydział takiej kwoty - poinformowała rzecznik ARR Iwona Ciechan. Zapotrzebowanie na limity dla dostawców hurtowych, czyli dla rolników, którzy sprzedają mleko do mleczarni, okazało się wyższe od krajowej rezerwy określonej na ten rok. Podział kwot wymaga wydania przez ministra rolnictwa rozporządzenia.

Krajowa rezerwa sprzedaży bezpośredniej nie cieszy się już takim zainteresowaniem producentów. Do ARR wpłynęły jedynie 22 wnioski na łączną kwotę 295 tys. kg, co oznacza, że ponad 61 mln kg kwoty sprzedaży bezpośredniej pozostanie nierozdysponowane w krajowej rezerwie. Kwota ta przysługuje rolnikom, którzy sprzedają mleko i przetwory mleczne bezpośrednio konsumentom.

PAP, arb