UE zapłaci rolnikom za przechowywanie mięsa

UE zapłaci rolnikom za przechowywanie mięsa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Niemcy mniej chętnie jedzą wieprzowinę w związku z aferą dioksynową (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania wieprzowiny. Zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak. W pierwszym tygodniu lutego do Agencji Rynku Rolnego przedsiębiorcy złożyli wnioski o dopłaty do przechowywania 5,8 tys. ton mięsa wieprzowego. W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton - poinformował wiceszef ARR.
Komisja Europejska zdecydowała 24 stycznia o uruchomieniu dopłat ze względu na kłopoty na rynku w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Spadek cen był m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w Niemczech o ponad 20 proc.

Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne - a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.

Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni - najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.

PAP, arb