Kakao na wagę złota

Kakao na wagę złota

Dodano:   /  Zmieniono: 
Od stycznia cena kakao wzrosła o ponad 21 procent (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Cena kakao od początku stycznia wzrosła o ponad 21 proc. osiągając najwyższy poziom od 32 lat. Dzieje się tak m.in. z powodu niepokojów na Wybrzeżu Kości Słoniowej oraz wzrost popytu na ten surowiec - uważają eksperci. Najwięcej kakao zużywa Europa.
Od 5 listopada 2010 r. do 21 lutego kakao podrożało o blisko 30 proc., co oznacza, że cena kontraktów wzrosła z 2743 dol. za tonę do 3546 dol. za tonę. Jednym z głównych powodów wzrostu cen tego surowca są obawy o zakłócenie produkcji i dostaw kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej, które jest największym producentem tego surowca na świecie. W tym afrykańskim państwie doszło do zamieszek związanych z wyborami prezydenckimi. Z powodów politycznych jeden z pretendentów do prezydentury wprowadził zakaz eksportu kakao i kawy. W wyniku tej decyzji eksport z Wybrzeża Kości Słoniowej spadł o ponad 16 proc. w ciągu roku.

Światowa produkcja kakao w sezonie 2009/2010 wyniosła 3,613 mln t, popyt na kakao wzrósł o 4 proc., tymczasem światowe zapasy kakao zmalały o 82 tys. ton. Większe zapotrzebowanie na kakao jest spowodowane m.in. zmianą upodobań konsumentów, którzy częściej kupują wyroby z dużą zawartością kakao, a do czego zachęcają producenci czekolady.

Eksperci przewidują, że w 2011 r. sytuacja na rynku kakao będzie zależała od podaży surowca m.in. od warunków pogodowych oraz sytuacji politycznej w Afryce. Problem stanowi także starzenie się plantacji kakaowca. W Afryce Zachodniej, która zapewnia dwie trzecie światowych dostaw kakao, głównym problemem jest harmattan - silny, północno-wschodni wiatr, wiejący w porze suchej znad Sahary na wybrzeże Zatoki Gwinejskiej, a także na zachodnie wybrzeże Afryki Północnej. Wieje on zwykle na początku roku i zagraża kwiatostanowi, co oznacza spadek produkcji kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie, Nigerii i Kamerunie. Zagrożeniem dla upraw kakaowca jest też inne zjawisko pogodowe - El Nino, które sprowadza suszę do Azji Południowo-Wschodniej i huraganowe deszcze w niektórych rejonach Ameryki Łacińskiej. Anomalie pogodowe dotykają wtedy zbiory w Indonezji i w Ekwadorze. W opinii ekspertów, wzrost cen może powstrzymać jedynie Ghana - drugi producent kakao na świecie, która prognozuje, że zwiększy w tym sezonie zbiory o 14 proc.

PAP, arb