Karp z Małopolski unijnie chroniony

Karp z Małopolski unijnie chroniony

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. Ministerstwo Rolnictwa)
Karp zatorski został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia - poinformowała Komisja Europejska.
Karp zatorski został dołączony do listy ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję. Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt „Dolina Karpia".

Jak informuje na swej stronie ministerstwo rolnictwa, „zatorska metoda chowu" karpia rozpoczęła się w 1946 roku i jest stosowana do  dziś. Większość prac związanych z produkcją wykonuje się ręcznie, a proces produkcji nie uległ znacznym modyfikacjom przez lata, np. bryczki konne zastąpiono specjalistycznym sprzętem, dzięki czemu ryby transportowane są w lepszych i humanitarnych warunkach, a drewniane łodzie zastąpiono aluminiowymi.

Czyste powietrze oraz rzadko spotykana fauna i flora stanowią o  unikatowym i specyficznym charakterze obszaru geograficznego obejmującego swym zasięgiem ziemię zatorską wraz z Doliną Karpia.

zew, PAP