Niemcy: uwaga na hiszpańskie ogórki!

Niemcy: uwaga na hiszpańskie ogórki!

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech, stwierdzono w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii - poinformowały władze landu Hamburg. Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC, czyli jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy, Escherichia coli, w trzech próbkach hiszpańskich ogórków. Ogórki te są wycofywane ze sprzedaży - poinformowała hamburska senator do spraw zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks. - Nie można wykluczyć, że także inne artykuły spożywcze mogą być źródłem zakażenia - zastrzegła senator.
25 maja berliński Instytut im. Roberta Kocha ostrzegł przed spożywaniem na surowo sałaty, pomidorów i ogórków z północy Niemiec, gdzie liczba zatruć, spowodowanych bakterią EHEC jest największa. W samym Hamburgu odnotowano 300 podejrzanych przypadków zakażenia, które objawia się krwawą biegunką i może prowadzić do uszkodzeń nerek. Większość chorych to kobiety. Jak dotąd potwierdzono trzy przypadki śmiertelne zatrucia.

Wielu Niemców rezygnuje ze spożywania świeżej sałaty, pomidorów i ogórków, a także owoców, których nie można obrać. Niektóre stołówki i firmy kateringowe wycofały świeże sałatki z menu.

PAP, arb