Koniec rosyjskiego embargo na warzywa z Polski. "Straciliście czas przez Brukselę"

Koniec rosyjskiego embargo na warzywa z Polski. "Straciliście czas przez Brukselę"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Rosja zezwoliła na import warzyw z Polski od 20 lipca - poinformował szef federalnej służby ds. nadzoru w sferze praw konsumentów (Rospotriebnadzor) Giennadij Oniszczenko. - Wczoraj podpisano zezwolenie dla Polski na wwóz warzyw od 20 lipca - poinformował Oniszczenko. Według niego - z powodu biurokratycznej zwłoki Komisji Europejskiej - Polska straciła tydzień, bo KE długo nie przysyłała niezbędnych dokumentów.
Minister rolnictwa Marek Sawicki komentując to oświadczenie stwierdził, że wciąż czeka na potwierdzenie doniesień, iż Rosja zezwoliła na import warzyw z Polski. - Jesteście szybsi niż minister, ja jeszcze nie mam oficjalnego potwierdzenia, czekam na nie - przyznał w rozmowie z dziennikarzami. Jednocześnie zapewnił, że gdy informacja się potwierdzi, zostanie wydany oficjalny komunikat. Także wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk powiedział, że Polska wciąż nie ma oficjalnego potwierdzenia informacji o tym, że Rosja zezwoliła na import naszych warzyw.

Wcześniej Jarosław Wojtowicz, wiceminister rolnictwa mówił, że już podpisał dokumenty, o które prosiła Moskwa oraz że zostały one wysłane do Komisji Europejskiej oraz do Rosji. Chodziło o pisemną informację o tym, jak jest zorganizowana sieć polskich laboratoriów, a także o oświadczenie, że polskie władze wystawiają świadectwa bezpieczeństwa tylko dla polskich upraw. Strona rosyjska chciała mieć gwarancje, że Polska nie będzie certyfikowała reeksportu.

Rosja wprowadziła embargo na import świeżych warzyw z krajów UE na początku czerwca w związku z falą zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC w Europie. Podczas czerwcowego szczytu UE-Rosja w Niżnym Nowogrodzie Kreml zgodził się odblokować import warzyw z Unii. Rosja jest dla Polski ważnym partnerem w handlu artykułami rolno-spożywczymi.

W 2010 r. Polska wyeksportowała na rosyjski rynek świeże i mrożone warzywa (bez ziemniaków) o wartości 114,3 mln euro, w 2009 r. za 72,5 mln euro. Wartość eksportu tych produktów w latach 2008-2010 stanowiła 17 proc. polskiego eksportu tej grupy żywności. W pierwszych czterech miesiącach tego roku trafiły już do Rosji warzywa o wartości ponad 58 mln euro.

PAP, arb