Piękny Jaś prawnie chroniony

Piękny Jaś prawnie chroniony

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca została przez KE wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Znaczy to, że uprawiana w Dolinie Dunajca fasola będzie mogła być opatrywana logo UE.
Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca (fasola z Doliny Dunajca) wyróżnia się dużymi nasionami, wysoką zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz  krótkim czasem gotowania.

O jej wpisaniu do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (AOP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (IGP) informowało kilka dni temu ministerstwo rolnictwa. Teraz informację oficjalnie ogłosiła Komisja Europejska.

Według informacji ministerstwa rolnictwa Dolina Dunajca to jeden z  najcieplejszych terenów w Polsce, a występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się żyzne. Plantacje pięknego Jasia wpisały się w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni. Organizowane są święta promujące to warzywo, takie jak "Święto Fasoli" i "Fasolowe Żniwa".

Decyzja KE zastrzega obie nazwy produktu, czyli zarówno "Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca" jak i "Fasola z Doliny Dunajca". 31 października status produktu zastrzeżonego uzyskała również włoska lukrecja "Liquirizia di Calabria".

Prawo unijne przewiduje możliwość zastrzeżenia nazwy produktu ze  względu na miejsce i sposób jego produkcji i transformacji (AOP), ze  względu na pochodzenie geograficzne produktów, które się na niego składają (IGP) oraz ze względu na tradycyjny sposób jego produkowania (STG). Jak podkreśla KE, wpisanie produktów do unijnego rejestru nazw chronionych sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek oraz ułatwia komercjalizację produktów. Do tej pory 32 polskie produkty spożywcze zostały wpisane do unijnych rejestrów, w tym kabanosy, jabłka łąckie czy tradycyjny na Śląsku wypiek - kołacz śląski.

zew, PAP