Włoska mozzarella nie pochodzi z Włoch? "To skandal"

Włoska mozzarella nie pochodzi z Włoch? "To skandal"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mozzarella jest najczęściej podrabianym serem we Włoszech (fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Połowa sprzedawanej we Włoszech mozzarelli nie jest włoska, ponieważ wyprodukowano ją z mleka i jego tańszych derywatów, sprowadzanych z zagranicy - alarmuje krajowy związek rolników indywidualnych, który stanął w obronie najsłynniejszego włoskiego sera.
Związek Coldiretti podniósł alarm w związku z ponownym pojawieniem się w sprzedaży we Włoszech niebieskiej mozzarelli, czyli sera, który zmienia barwę w chwili otwarcia opakowania, w rezultacie kontaktu z powietrzem. Według ekspertów przyczyną zmiany koloru z białej na wyraźny błękit jest bakteria, znajdująca się w płynie, w którym ser jest zanurzony. Partie takiej budzącej zaniepokojenie konsumentów mozzarelli wycofano ze sprzedaży w środkowej części kraju - jednak ku irytacji organizacji konsumenckich nie podano nazwy jej producenta, co ich zdaniem należy zrobić, w trosce o dobro klientów.

Wszystko wskazuje na to, że ser pochodzi z importu - nie wiadomo jednak z jakiego dokładnie kraju. Importowanie mozzarelli wywołuje oburzenie obrońców rodzimej żywności, którzy twierdzą, że sprowadzanie z zagranicy tak tradycyjnego produktu włoskiej kuchni -  tańszego i gorszej jakości, a zatem podrabianego - jest skandalem. Związek włoskich rolników indywidualnych podkreślił jednak, że to tylko część problemu - według szacunków tej rolniczej organizacji połowę sprzedawanej we Włoszech mozzarelli wyprodukowano z mleka lub jego przemysłowych pochodnych, sprowadzanych z zagranicy. Zdaniem włoskich rolników w ten sposób wyrządza się ogromne szkody lokalnym producentom mleka, zaangażowanym na rzecz zapewnienia jego jakości oraz bezpieczeństwa. Takich gwarancji nie daje natomiast tańsze mleko z  importu, zwłaszcza to przywożone już w postaci proszku. Dlatego związek Coldiretti domaga się, by na opakowaniach mozzarelli widniała zawsze informacja z jakiego mleka ją wyprodukowano. Obecnie nie ma takiego wymogu, co - zdaniem związku włoskich rolników indywidualnych - jest powodem licznych nadużyć.

Mozzarella jest najczęściej podrabianym serem - podróbki są następnie sprzedawane we Włoszech jako rodzimy produkt - także wtedy, gdy z nie mają wiele wspólnego z Italią.

PAP, arb