Jeść wieprzowinę, czy płacić za mieszkanie? Ceny mięsa rosną

Jeść wieprzowinę, czy płacić za mieszkanie? Ceny mięsa rosną

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
W zeszłym roku w Polsce odnotowano największy od siedmiu lat wzrost cen wieprzowiny. W tym ma być jeszcze drożej. Na wzrost cen wpływa niska podaż oraz rosnący eksport.

W grudniu ubiegłego roku ceny wieprzowiny były o 13,5 procenta wyższe niż przed rokiem – wynika z najnowszych danych GUS. - To efekt małej podaży wieprzowiny, spowodowanej spadkiem hodowli trzody chlewnej – twierdzi Danuta Zawadzka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Do wzrostu cen przyczynił się również rosnący eksport tego produktu spowodowany słabym kursem złotego. Z danych GUS wynika, że w grudniu 2010 r. w sklepach schab środkowy z kością kosztował średnio 13,68 zł za kg, a w listopadzie już 15,01 zł za kg. W tym samym czasie szynka gotowana średnio podrożała z 21,65 zł/kg do 22,76 zł/kg, natomiast kiełbasa toruńska z 13,98 zł/kg do 14,81 zł/kg.

W opinii analityków rosnące ceny wieprzowiny mogą przyczynić się do dalszego spadku spożycia tego mięsa. – Gospodarstwa domowe mogą ograniczać konsumpcję drożejącego mięsa, aby zaoszczędzone kwoty dołożyć do rosnących wydatków związanych na przykład z utrzymaniem mieszkania – twierdzi prof. Krystyna Świetlik z IERiGŻ.

ja, "Dziennik Gazeta Prawna", PAP