Coraz więcej kur kończy w brzuchach Polaków

Coraz więcej kur kończy w brzuchach Polaków

Polacy zjadają coraz więcej kur i indyków (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Polacy kupują coraz więcej drobiu - pisze "Rzeczpospolita".
Według cytowanego przez "Rz" Macieja Przyborskiego, wiceszefa Krajowej Rady Drobiarskiej, w tym roku w Polsce produkcja drobiu wzrośnie w porównaniu z 2012 r. o ok. 9 proc. Co za tym idzie, Polska umocni się na pozycji lidera branży w Unii Europejskiej.

Wartość rynku (liczona w cenach zbytu) mięsa drobiowego w Polsce przekroczyła w 2012 r. 10 miliardów złotych.

Od stycznia do maja 2013 r. eksport mięsa drobiowego z Polski wzrósł (rok do roku) o 14 procent.

zew, "Rzeczpospolita"

Czytaj także

 0