Dziś Europarlament zadecyduje o statusie pyłku w miodzie

Dziś Europarlament zadecyduje o statusie pyłku w miodzie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pyłek jest składnikiem, czy naturalną częścią wytwarzanego przez pszczoły miodu? (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Pyłek jest składnikiem, czy naturalną częścią wytwarzanego przez pszczoły miodu? O tym dzisiaj ma zdecydować Parlament.
- Nie można tworzyć sztucznej koncepcji i nazywać coś, co jest naturalnym składnikiem - sztucznym. To pszczoły powodują, że pyłek kwiatowy znajduję się w miodzie, a nie człowiek. – powiedział na antenie TVN 24 Janusz Wojciechowski, europoseł PiS.

O tym jaki status będzie miał pyłek w miodzie, ma dzisiaj zadecydować Europarlament.

Według Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości pyłek jest składnikiem miodu, będącym rezultatem działań pszczelarza. Jednak Komisja Europejska uznaje pyłek za naturalny komponent miodu.

Dla pszczelarzy ta decyzja jest ważna ze względu na obowiązek umieszczania informacji na etykietach o obecności pyłku lub ewentualnie - czy pochodzi on z genetycznie modyfikowanych roślin.

- Koszt takiego przedsięwzięcia wyniósłby około 3,25 miliona EUR – powiedział Janusz Wojciechowski.

 Spor o status pyłku toczy się od momentu, kiedy w miodzie wyprodukowanym przez pewnego niemieckiego pszczelarza, wykryto pyłek z genetycznie modyfikowanej kukurydzy MON 810. Pszczelarz zwrócił się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości przeciwko krajowi związkowemu Bawaria. Trybunał w 2011 roku orzekł, że pyłek jest składnikiem miodu, będącym rezultatem działań pszczelarza.
TVN, tk