Kolejny przypadek wykrycia wąglika w mięsie

Kolejny przypadek wykrycia wąglika w mięsie

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot.sxc.hu)
Na wschodzie Węgier w wołowinie wykryto bakterię wąglika. Do tej pory objawy choroby ma jedna osoba.
Bakterie wykryto w mięsie pochodzącym z uboju w jednym z gospodarstw rolnych. To kolejny przypadek wykrycia bakterii wąglika w mięsie na Węgrzech. Nic nie wskazuje jednak, by były one ze sobą powiązane.

W ubiegłym tygodniu na farmie w Tiszafüred na wschodzie kraju wykryto wąglika w mięsie pochodzącym z nielegalnego uboju. Pięć osób trafiło do szpitala z objawami choroby.

Wąglik jest śmiertelną i zaraźliwą chorobą, która dotyka przede wszystkim zwierząt gospodarskich. Może być ona przenoszona także na ludzi. Rozprzestrzenianie się zakażenia jest szczególnie wysokie w miejscach, gdzie dochodzi do zanieczyszczenia wody.

ctk.cz