Zdrowie pełną parą

Zdrowie pełną parą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, gotowanie na parze będzie ku temu przyjemnym pierwszym krokiem.

Wbrew powszechnej, ale krzywdzącej opinii potrawy przygotowane na parze są pełne smaku, zdrowia i koloru. A w dodatku można je ugotować szybciej niż w sposób tradycyjny. Tymczasem Polacy nadal podchodzą do „parowania” z rezerwą i uprzedzeniami. Według badań przeprowadzonych na zlecenie włoskiej marki Philipiak Milano przez TNS Polska na parze gotuje jedynie 14 proc. Polaków. Jednocześnie ponad połowa z nas, bo blisko 60 proc., uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia. Dlaczego więc, jeśli chodzi sposób obróbki termicznej, w naszych kuchniach przeważa na co dzień gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.), a jedynie 2 proc. Polaków do smażenia nie używa tłuszczu?

Więcej możesz przeczytać w 31/2015 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.