Polska domaga się dopłat do eksportu wieprzowiny

Polska domaga się dopłat do eksportu wieprzowiny

Dodano:   /  Zmieniono: 18
(fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Jak donosi "Nasz Dziennik", Polska domaga się wprowadzenia przez Komisję Europejską dopłat do eksportu mięsa wieprzowego, by zatrzymać spadek jego cen.

Polska chce, by Bruksela wprowadziła dopłaty do wieprzowiny, ponieważ cena żywca spadła od września o niemal złotówkę za kilogram, a cena mięsa z uboju spadła do poziomu 4,70 zł za kilogram (zdaniem Macieja Kalinowskiego z Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej poziom opłacalności produkcji to 5,80-6 zł ), co oznacza spadek od ubiegłego roku od kilkanaście procent.

Zdaniem ekspertów, niskie ceny wieprzowiny mogą doprowadzić do znacznego spadku pogłowia świń w Polsce.Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel uważa, że narzędzia służące wsparciu tego sektora ma w swoim ręku Komisja Europejska. Bruksela jednak odmawia wprowadzenia dopłat, chociaż zapewnia, że w przyszłości rozważy propozycję, a od stycznie może uruchomić dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.

Nasz Dziennik