Eksport polskich owoców i warzyw znacząco spadł

Eksport polskich owoców i warzyw znacząco spadł

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Eksport polskich owoców spadł o 19% rok do roku do 1 113 000 ton w 2015 r., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów. Jednocześnie odnotowano spadek eksportu świeżych warzyw o 10% do 680 tys. ton.
"Jak co roku, największym importerem polskich owoców i warzyw były pozostałe kraje unijne - skierowaliśmy tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano tym samym spory wzrost zakupów - dla warzyw o niecałe 100 tys. ton, a dla owoców - aż o 181 tys. ton" - napisano w raporcie.

Wartościowo eksport polskich owoców wyniósł 540,08 mln euro w 2015 r. wobec 612,85 mln euro w 2014 r. Natomiast eksport świeżych warzyw wyniósł odpowiednio: 587,73 wobec 602,10 mln euro.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów było ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan). Jak podano w raporcie, w ubiegłym roku wyeksportowano tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367 tys. ton owoców. "Przy czym wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embargo. Wśród eksportowanych polskich owoców jak co roku dominowały jabłka z wolumenem 888 tys. ton, a wśród warzyw: pieczarki - ponad 201 tys. ton" - dodano.

W przypadku importu w 2015 roku łączna ilość sprowadzonych do Polski warzyw świeżych to 523,7 tys. ton, tj. o zaledwie niecałe 20 tys. ton mniej niż w roku poprzednim, z czego niecałe 476 tys. ton to dostawy warzyw unijnych. W przypadku importu owoców - w minionym roku wyniósł on 1 434 000 ton czyli o zaledwie 17 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Około 820 tys. ton to import owoców z pozostałych państw unijnych, a niecałe 530 tys. ton z państw trzecich, podano również.

Wartościowo import owoców wyniósł 1 217,78 mln euro w 2015 r. wobec 1 139,80 mln euro w 2014 r. Natomiast import świeżych warzyw wyniósł odpowiednio: 487,27 wobec 451,13 mln euro.

"Najwięcej sprowadziliśmy w minionym roku bananów - 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych - 470,7 tys. ton" - czytamy dalej.

(ISBnews)