Jak poinformował wiceminister, ze szczegółami porozumienia kierownictwo resortu będzie mogło się zapoznać po powrocie polskiej delegacji w piątek po południu.
Delegacji ze strony polskiej przewodniczył Główny Lekarz Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, a ze strony ukraińskiej - szef tamtejszych służb weterynaryjnych Iwan Bisiuk.
Według wiceministra, porozumienie przewiduje ściślejszą współpracę polskich i ukraińskich służb celnych i weterynaryjnych. Chrapek podkreślił, że rozmowy prowadzone z Ukraińcami od czwartku w przygranicznej Korczowej były "dosyć trudne, ale rzeczowe".
Zapowiadane otwarcie granicy z Ukrainą pozytywnie ocenił prezes Związku Eksporterów i Importerów Mięsa "Polskie Mięso" Witold Choiński. "Decyzja ta ma duże znaczenie dla branży, gdyż blokada granicy wschodniej trochę ogranicza eksport mięsa" - powiedział Choiński.
Dodał, że branża mięsna się już przyzwyczaiła, że musi się obchodzić bez rynków wschodnich, gdyż są to rynki bardzo chwiejne i bardzo niestabilne. Dlatego zakłady mięsne poszukują innych odbiorców.
"Możliwość ponownego eksportu mięsa na Ukrainę bardzo pozytywnie wpłynie na psychikę producentów trzody" - powiedział wicedyrektor Biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus", Jarosław Ptak.
Ptak podkreślił, że nagłośnienie sprawy przez media negatywnie wpływało na rynek wieprzowiny, co wyrażało się w spadku cen skupu trzody chlewnej.
Według niego, przywrócenie możliwości wywozu mięsa może wywołać wzrost cen i poprawi opłacalność produkcji trzody. Pozwoli także na "wypchnięcie" nadwyżek mięsa na wschód.
Czasowy zakaz importu mięsa i wyrobów mięsnych Ukraina wprowadziła od 26 marca tego roku. Powodem wstrzymania importu był - według strony ukraińskiej - wwóz mięsa bez dokumentów weterynaryjnych. Ukraińcy zarzucili, że Polska nie kontroluje przewozu mięsa do ich kraju.
Według danych resortu rolnictwa, w pierwszych trzech kwartałach 2005 roku, Polska wyeksportowała na Ukrainę 60 tys. sztuk trzody chlewnej, tj. 67 proc. całego eksportu polskiego żywca. Nasilenie tego eksportu przypadało na sierpień-wrzesień ubiegłego roku. Natomiast eksport mięsa wieprzowego wyniósł zaledwie 5,3 tys. ton, tj. 3 proc. całego eksportu wieprzowiny.
pap, ss, ab