GIS ostrzega przed pieczarkami. Produkt zawiera alergen

GIS ostrzega przed pieczarkami. Produkt zawiera alergen

Pieczarki marynowane
Pieczarki marynowane / Źródło: Shutterstock
Główny Inspektorat Sanitarny wydało ostrzeżenie w związku z wykryciem w pieczarkach marynowanych substancji alergennej – dwutlenku siarki.

Chodzi o Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g, numer partii 1. Producentem jest Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska

Jak informuje GIS, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 62,6 ± 4,3 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono z kolei odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. „Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną” - ostrzega GIS.

Państwowa Inspekcja Sanitarna i producent wyjaśniają, skąd w marynowanych pieczarkach dwutlenek siarki. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu.

Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.

Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Czytaj także:
Naturalne produkty na stany zapalne. Na pewno masz je w kuchni!

Czytaj także

 0