Holendrzy uczcili polskich lotników. By wydobyć ich szczątki, osuszyli fragment morza

Holendrzy uczcili polskich lotników. By wydobyć ich szczątki, osuszyli fragment morza

Dodano: 
We wtorek 2 maja w holenderskiej miejscowości Oudemirdum odsłonięty został pomnik ku czci polskich lotników z II wojny światowej. W ubiegłym roku osuszono fragment Morza Północnego, dzięki czemu możliwe było wydobycie wraku zestrzelonego bombowca oraz szczątków poległych członków załogi..

twitter

Pomnik powstał z inicjatywy Holendra Evandera Broekmana oraz władz gminy De Friese Meren. Wykorzystano w nim fragment wraku bombowca. Uroczyste odsłonięcie monumentu odbyło się 2 maja o godzinie 13. Wzięli w nim udział przedstawiciele ambasady RP w Holandii oraz Muzeum Sił Powietrznych z Dęblina.

twitter

Jak podaje portal polonia.nl, na szczątki bombowca natrafiono w 2014 roku, gdy firma planująca eksploatację piasku wykonywała specjalistyczne badania. Nurkowie odnaleźli wówczas wrak maszyny, broń oraz bomby. Ze względu na obecność niewybuchów, podjęto decyzję o wydobyciu bombowca. Spektakularna operacja została przeprowadzona pod koniec lata 2016 roku.

Spektakularna operacja wydobycia szczątków maszyny została przeprowadzona przez holenderską grupę badaczy Leemans Speciaalwerken pod koniec lata 2016 roku. Wyznaczony fragment jeziora został oddzielony stalową tamą i osuszony. Jak informuje Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie, w trakcie prowadzonych prac archeologicznych wydobyto elementy wraku, w tym trzy bomby, elementy silnika, łopat śmigła, rzeczy osobiste lotników oraz karabiny 303 Vickers. We wraku znajdowały się również szczątki polskich lotników, które poddane zostały badaniom DNA. Obecnie znana jest już tożsamość poległych.

Ustalono, że odnaleziony wrak to bombowiec Vickers Wellington z 305. Dywizjonu Bombowego im. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Maszyna została zestrzelona rankiem 9 maja 1941 r. nad Morzem Pólnocnym (obecnie jest to jezioro Ijsselmeer) przez niemiecki myśliwiec Bf-110. Zadaniem Polaków było bombardowanie przedmieść Bremy.

Źródło: polonia.nl, www.lc.nl, muzeumsp.pl