Czego nie robić w sylwestra w trakcie pandemii? Garść porad

Czego nie robić w sylwestra w trakcie pandemii? Garść porad

Sylwester w Triestrze, zdjęcie ilustracyjne
Sylwester w Triestrze, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Marti Bug Catcher
Pandemia koronawirusa, która nasila się za sprawą nowego wariantu Omikron, sprawia, że świętowanie nadejścia nowego roku będzie odbywało się w specyficznych warunkach. Dlatego też media – w tym wypadku włoskie – publikują szereg porad, jak bezpiecznie bawić się 31 grudnia.

Włochy walczą z kolejną falą pandemii , a liczba nowych zakażeń rośnie lawinowo, także tych wywoływanych wariantem Omikron. W środę 29 grudnia nowych zakażeń było blisko 100 tys. Włoski rząd w obawie przed rozprzestrzenianiem się koronawirusa zabronił zabaw sylwestrowych na placach, zamknięto kluby i dyskoteki.

Przed piątkowymi spotkaniami radzi się, by w przeddzień kolacji sylwestrowej lub najpóźniej rano zrobić test na obecność koronawirusa. Są one wykonywane masowo; ostatnio codziennie ponad milion.

Pandemiczny sylwester 2021. Czego unikać w trakcie zabawy?

Włoskie media rozpisują się na temat tego, jak bezpiecznie bawić się 31 grudnia. Zalecane jest unikanie kontaktów z osobami niezaszczepionymi, a także zachowanie dystansu i noszenie maseczek.

Odradza się urządzania przyjęć z udziałem więcej niż 10 osób. Przy stole, podkreślają eksperci, biesiadnicy powinni siedzieć w bezpiecznej odległości od siebie. Następna rekomendacja to wietrzenie pomieszczeń. Okno powinno być cały czas uchylone, a co pół godziny – otwierane na oścież. Jest też przestroga, by nie śpiewać i nie krzyczeć unikając w ten sposób zakażenia drogą kropelkową.

Podczas zabawy sylwestrowej nie należy przekazywać sobie telefonu, by po kolei składać życzenia; nie powinno też się wymieniać pocałunków i uścisków z osobami, z którymi nie mieszka się pod jednym dachem.

Trzeba unikać dzielenia się kieliszkami i sztućcami i lepiej nie urządzać szwedzkiego stołu – radzą eksperci. Zachęcają też do tego, by nie stukać się kieliszkami podczas wznoszenia toastu.