30 proc. pacjentów jest niedożywionych. Te zdjęcia pokazują, że na szpitalnej diecie trudno im będzie przytyć

30 proc. pacjentów jest niedożywionych. Te zdjęcia pokazują, że na szpitalnej diecie trudno im będzie przytyć

Zdaniem specjalistów aż 30 proc. pacjentów, którzy trafiają do polskich szpitali jest niedożywionych. Przez to czas ich leczenia się wydłuża. Patrząc jednak na zdjęcia posiłków, które dostają pacjenci, trudno odnieść wrażenie, że chorzy mogą mówić o zbilansowanej diecie.

Galeria:
Takie posiłki otrzymują pacjenci w polskich szpitalach

Podczas III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych w Katowicach, który odbył się w dniach 8-10 marca, dyskutowano m.in. o tym, jak niedożywienie pacjentów wpływa na ich leczenie. Eksperci podkreślili, że właściwe odżywienie pacjentów skraca czas pobytu w szpitalu. Brak odpowiednio zbilansowanych posiłków sprawia, że u pacjentów częściej pojawiają się zakażenia oraz niewydolności oddechowe czy krążeniowe. Ponadto, dane z krajów UE wskazują, że średni koszt terapii osób niedożywionych jest aż o 1200-3000 euro wyższy. Eksperci alarmują, że aż 30 proc. osób, które trafiają do polskich szpitali, jest niedożywiona.

Tymczasem wyniki kontroli Inspekcji Sanitarnej w polskich placówkach medycznych pokazują, że z prawidłowym odżywaniem się w szpitalach może być problem. Przeterminowana żywność, tańsze składniki zamiast pełnowartościowych produktów, które powinny się znaleźć w składzie niektórych posiłków, jedzenie przechowywane w niehigienicznych warunkach, zaniżane porcje i częsta niezgodność dań z jadłospisem ustalonym dla poszczególnych placówek — to wszystko, na co muszą przygotować się polscy pacjenci. O jakości posiłków, które dostają pacjenci krążą legendy. Zebraliśmy fotografie dań, które otrzymali pacjenci w szpitalach w całej Polsce.

Czytaj też:
Jak jedzą polscy żołnierze? Do internetu trafiły fotografie posiłków z jednostek wojskowych

Źródło: Radio Zet