Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało na swojej stronie, że 20 kwietnia singapurskie władze weterynaryjne skierowały do polskiego Głównego Lekarza Weterynarii pismo. Napisano w nim, że zakończony został proces uzgodnień certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru. Dzięki tej decyzji, sześć polskich zakładów będzie mogło wysyłać swój drób do azjatyckiego państwa.
Szansa na dalsze rozmowy
Władze weterynaryjne w Singapurze zatwierdziły Polskę jako kraj uprawniony do eksportu drobiu już w grudniu 2017 roku. Od momentu podjęcia tej decyzji do wydania ostatecznej zgody na eksport musiało upłynąć trochę czasu. Wymagane było bowiem zatwierdzenie wzoru certyfikatu zdrowia oraz wydanie pozwoleń eksportowych dla polskich producentów.
Jak twierdzi resort rolnictwa, importerzy z Singapuru z niecierpliwością oczekiwali na te informacje. Decyzja władz weterynaryjnych umożliwia bowiem dalsze rozmowy handlowe, w tym w ramach zbliżających się targów Food&Hotel Asia 2018.
Dzisiaj wizytę w Singapurze złoży wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki. Towarzyszyć mu będzie główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk.
Czytaj też:
Gumowy kurczak śpiewający Despacito. To nie jest żart