Nowe oznaczenia na produktach. Rząd przyjął projekt

Nowe oznaczenia na produktach. Rząd przyjął projekt

Sklep, warzywa, zdj. ilustracyjne
Sklep, warzywa, zdj. ilustracyjne / Źródło: Pixabay / TeroVesalainen
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) jako wolnych od tych organizmów, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi – podało Centrum Informacyjne Rządu. Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2020 r.

Projekt reguluje zasady znakowania żywności i pasz jako wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Zaproponowane rozwiązania służą realizacji rządowego „Planu dla Wsi” – podano.

„Nowe przepisy zakładają, że konsumenci będą mieć dostęp do informacji o sposobie wytwarzania żywności i pasz, jeśli chodzi o wykorzystanie GMO. Dzięki temu będą mogli dokonywać bardziej świadomego wyboru podczas zakupów. [...] Dzięki przyjętym rozwiązaniom wzmocniona zostanie konkurencyjność polskich produktów, tj. artykułów rolno-spożywczych, w tym produktów pochodzenia zwierzęcego, które są wytwarzane bez udziału GMO (tj. takich, których produkcja opiera się o pasze produkowane z rodzimych źródeł białka roślinnego, a nie z importowanej, genetycznie zmodyfikowanej śruty sojowej). Krajowe źródła białka są bowiem wolne od GMO, a przy tym równie cenne żywieniowo dla zwierząt (drób, trzoda chlewna), jak pasze oparte na genetycznie zmodyfikowanej śrucie sojowej” – czytamy w komunikacie.

W tej sytuacji dobrowolny system znakowania produktów pochodzących od zwierząt lub ze zwierząt karmionych paszami bez GMO, jako produktów „wolnych od GMO”, może być dodatkową zachętą do stosowania krajowych pasz wyprodukowanych bez udziału genetycznie zmodyfikowanej soi. Uzupełni to pozostałe działania rządu, skierowane na zwiększenie wykorzystania upraw rodzimych roślin białkowych na cele paszowe, wskazano także.

Zgodnie z projektem nadzór nad stosowaniem znakowania „wolne od GMO” powierzony zostanie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcji Weterynaryjnej oraz Inspekcji Handlowej.

Czytaj także:
Ile kalorii ma piwo?

Czytaj także

 3
  •  
    A kiedy sprzedający zostaną zobowiązani do podawania ile miesięcy/lat miało zwierzę w momencie uboju? Dziś przemysł produkuje 4-miesięczne dorosłe tuczniki, zaś rolnik musi go hodować co najmniej 6 miesięcy(dawniej 1 rok). Dlatego jest droższy i w mojej ocenie - zdrowszy. Ja życzę sobie informacji czy mięso pochodzi z hodowli przemysłowej czy rolniczej.
    • Będa pisać że produkty z chorych czy zdechłych zwierząt sa bardzo zdrowe?
      • Bedzie jak z zdechlymi krowami. Kilka lat po faktach dokonanych czyli musztarda po obiedzie