Salmonella w mięsie z Biedronki. GIS ostrzega

Salmonella w mięsie z Biedronki. GIS ostrzega

Mięso z indyka, zdjęcie ilustracyjne
Mięso z indyka, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Shutterstock / Nitr
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący produktu sprzedawanego w sklepach sieci Biedronka. Ostrzeżenie jest o tyle istotne, że spożycie mięsa może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Istnieje również ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o Salmonelli wykrytej w dwóch z pięciu badanych próbek mięsa z indyka na kotlety. „Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – przekazano.

O sprawie poinformowano już Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz sanepid. Mięso zostało już wycofane z obrotu, a zakład odpowiedzialny za produkcję będzie urzędową kontrolę. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające, a klienci są ostrzegani przed spożywaniem mięsa z partii objętej komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Biedronka. Wycofano mięso z indyka. Której partii to dotyczy?

Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktów wycofanych z obrotu:

Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g

Numer partii: 2261003155

Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020

Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Czytaj też:
Pizzeria odmówiła dostawy lekarzom z OIOM-u. Jest komentarz do afery z Gdańska

Źródło: WPROST.pl / GIS