Rośnie liczba zakażonych włośnicą

Rośnie liczba zakażonych włośnicą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Do 25 wzrosła liczba osób z woj. zachodniopomorskiego, które trafiły do szpitala z podejrzeniem zachorowania na włośnicę - poinformowała rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Renata Opiela.

Podejrzenia lekarzy mają potwierdzić specjalistyczne badania. Ich wyniki nie są jeszcze znane - dodała Opiela.

Część chorych umieszczono na oddziale wewnętrznym szpitala wojewódzkiego w Szczecinie, ponieważ na oddziale zakaźnym zabrakło łóżek - powiedziała rzeczniczka sanepidu.

Większość z hospitalizowanych osób to mieszkańcy Szczecina. Wśród pacjentów szpitala znaleźli się także mieszkańcy powiatów kamieńskiego i gryfickiego.

Wszyscy chorzy jedli półsurowy produkt o nazwie kiełbasa polska, pochodzącą od tego samego producenta z Kamienia Pomorskiego, a niektórzy także mięso z grilla. Stan jednej z hospitalizowanych osób jest ciężki, stan pozostałych chorych lekarze określają jako "średni".

Służby sanepidu i weterynaryjne skontrolowały firmę, która wyprodukowała wędlinę oraz sklepy, w których była ona sprzedawana. Nie znaleziono w nich podejrzanego produktu. Producent otrzymał jednak zakaz produkowania wędlin surowych oraz półsurowych. Kontrole przeprowadzono także w trzech ubojniach w woj. zachodniopomorskim, z których pochodziło mięso na produkcję kiełbasy. Nie znaleziono w nich żadnych nieprawidłowości. Trwa kontrola w ubojniach spoza woj. zachodniopomorskiego, czterech w Wielkopolsce i jednej w woj. łódzkim. Surowiec był bowiem sprowadzany także stamtąd.

Wojewódzki Inspektorat Weterynaryjny w Szczecinie złożył do Prokuratury Rejonowej w Kamieniu Pomorskim zawiadomienie z prośbą o wszczęcie działań zmierzających do ustalenia winnych zarażenia włośnicą.

Włośnica (trychinoza) jest odzwierzęcą chorobą inwazyjną. Jej źródłem są larwy, a przejściowo także postacie dojrzałe włośnia - nicienia o długości 1,5 - 3 mm. Choroba jest groźna, a jej leczenie długotrwałe. Rzadko może spowodować śmierć.

Człowiek zaraża się, jedząc surową lub niedogotowaną, zakażoną nicieniami lub ich larwami wieprzowinę lub dziczyznę, a także jedząc wędliny wędzone w zbyt niskiej temperaturze. Nie można zarazić się od chorego człowieka. Zachorowania są zwykle rodzinne.

Charakterystyczne objawy włośnicy to: bóle mięśni, po kilku dniach wysoka gorączka, z dreszczami, nudności, wymioty, biegunki, przemijający obrzęk twarzy i powiek, osłabienie, niekiedy wysypka na skórze, bowiem wędrówka larw nicienia (włośni) wewnątrz organizmu wywołuje objawy podobne do alergii.

Możliwe powikłania włośnicy to: zapalenie oskrzeli i płuc, zapalenie mięśnia sercowego lub uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego.

ab, pap

 0

Czytaj także