UE: Więcej czasu dla rzeźni i mleczarń

UE: Więcej czasu dla rzeźni i mleczarń

Dodano:   /  Zmieniono: 
Więcej czasu na dostosowanie polskich zakładów mięsnych i mleczarskich do wyśrubowanych norm budowlanych UE jest skłonna przyznać Komisja Europejska.
Urzędnicy Komisji UE, którzy przygotowują na czerwiec projekty wspólnych stanowisk Unii do negocjacji z Polską i innymi krajami kandydującymi, zastrzegają jednak, że trzeba będzie o to stoczyć zaciętą walkę z państwami członkowskimi. W przygotowywanych stanowiskach Komisja ma uwzględnić niektóre postulaty przyszłych członków o łagodne potraktowanie ich zakładów spożywczych. Ostateczne stanowiska będą jednak przyjmować rządy Piętnastki.

Polska poprosiła o 2-3 lata taryfy ulgowej dla mleczarń i 4 lata dla większych zakładów mięsnych, przekraczających limit produkcji zawarty w unijnej definicji "małej" rzeźni.

"Zgodnie z prawem unijnym można dopuścić do sprzedaży na rynku lokalnym produkty z małych zakładów, które nie spełniają wszystkich wymogów dotyczących na przykład wyłożenia ścian kafelkami. Można dyskutować o czasowym podniesieniu progu produkcji, który decyduje o zaliczeniu zakładu do małych" -  powiedział jeden z eurokratów.

Podkreślił, że produkty pochodzące z tych zakładów muszą spełniać wszelkie standardy sanitarne, a w zakładach musi obowiązywać ten sam co w innych reżym higieny w dotyczący ubiorów pracowników, częstotliwości mycia rąk, ścian, podłóg i urządzeń itp. Jednak takie produkty nie mogłyby opuszczać granic Polski.

em, pap