Chleb podstawą diety? Tak, ale...

Chleb podstawą diety? Tak, ale...

(fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Ze statystyk wynika, że w perspektywie ostatnich dwóch dekad spożycie chleba w Polsce spadło o połowę. Tymczasem zarówno piekarze, jak i specjaliści od żywienia przekonują, że pieczywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe.
– Dobrej jakości pieczywo możemy kupować z powodzeniem w sklepie, od sprawdzonych producentów – mówi agencji informacyjnej Newseria prof. dr hab. Alicja Ceglińska, kierownik Zakładu Technologii Zbóż Wydziału Nauk o Żywności SGGW. – Firmy piekarskie z tradycjami produkują dobrej jakości pieczywo, ponieważ stosują sprawdzone surowce o wysokiej jakości, które zawierają właściwą wartość wypiekową do uzyskania produktów.

W sklepach i piekarniach jest dostępnych wiele rodzajów wypieków, co powoduje, że konsument może mieć problem z dokonaniem wyboru. Trudno stwierdzić, czy leżące na półce chleb albo bułki są dobrej jakości i smaczne. Można to jednak sprawdzić.

– Pieczywo dobrej jakości powinno charakteryzować się ładnym wyglądem zewnętrznym, być dobrze wyrośnięte, co gwarantuje miękkość takiego pieczywa – tłumaczy prof. Ceglińska. – Poza tym sugerujemy się zawsze aromatem pieczywa. Jeżeli ten aromat jest intensywny, to już świadczy o tym, że pieczywo jest świeże.

O ile statystyki mówią o lawinowym spadku sprzedaży chleba, branża piekarnicza ma co do tych danych wątpliwości.

– Statystyki podają, że jemy o około połowę chleba mniej niż jeszcze dwie dekady temu – komentuje Stefan Putka, prezes warszawskiego Cechu Piekarzy, współwłaściciel Cukierni i Piekarni Putka. – Ale nie wiadomo, czy uwzględniane jest tutaj spożywanie produktów zbożowych w postaci pity, hamburgerów czy kanapek na mieście. Poza tym nie wiadomo jeszcze, czy statystyki obejmują naszą emigrację, a jak wiemy Polskę opuściło około 2 mln osób. Więc tutaj siłą rzeczy może być przekłamanie.

To przekłamanie może też wynikać z faktu, że w Polsce modne stało się ostatnio samodzielne wypiekanie chleba. Dla branży to i zła, i dobra wiadomość. Zła – bowiem wypiekając własny chleb, konsumenci nie kupują go w sklepie. Dobra, bo potwierdza, że konsumenci lubią pieczywo i wcale z niego nie rezygnują.

– Alternatywą dla pieczywa kupowanego w sklepach stał się wypiek pieczywa w domu – dostrzega prof. dr hab. Alicja Ceglińska. – Myślę, że jest to moda, która szybko przeminie, bo każdemu po pewnym czasie znudzi się ta pracochłonna metoda przygotowania składników i wypieku tego pieczywa.

Zarówno piekarze, jak i dietetycy oraz lekarze przekonują, że chleb powinien pozostać ważnym składnikiem naszej diety. Jest bowiem nie tylko smaczny. Dostarcza też naszemu organizmowi najważniejszych składników odżywczych i mikroelementów. I wbrew powszechnemu mniemaniu, wcale nie tuczy.

– Autorytety medyczne i dietetyczne mówią, że wbrew powszechnemu przekonaniu pieczywo nie tuczy. Powinno być podstawowym produktem spożywczym w diecie – podkreśla prezes warszawskiego Cechu Piekarzy Stefan Putka.

Wtóruje mu dr Robert Księżopolski, prezes fundacji Chleb to Zdrowie.

– Za tymi argumentami stoją prowadzone od lat badania. Pieczywo jest podstawą piramidy żywieniowej i powinno być również podstawą naszej diety – dodaje.

Newseria.pl

Czytaj także

 9
  • Już się boję IP
    HAHAAHAHAH Normalny chleb zaczyna się od ceny 4 złotych. Nie da się taniej wypiec.
    U mnie najtańszy "chleb" kosztuje 1,80 groszy a kajzerka 0,20 groszy. Strach się bać.
    Kupuję u naprawdę uczciwego piekarza CHLEB po 6 złotych i przez tydzień mogę go jeść. Ani się nie świeci i nie jest piękny. Jak myślę o tym chlebie z masłem to mi ślina potokiem leci.
    • marek IP
      ludzie jedzą to co lubią jakby żyli po to by jeść
      • Fachowiec IP
        skandal .jak można powiedzieć że dobre pieczywo charakteryzuje się ładnym wyglądem.chleb to nie ubranie,które ma ładnie wyglądać.pieczywo zarówno piekarnicze jak i cukiernicze powinno być wykonane z dobrych składników,a jego wygląd to rzecz względna .jakże piękne jest pieczywo wykonane w marketach,to może też jest zdrowe?
        • Tez pytanie IP
          chlebie nawet czarny suchy ale nie byle jaki,jak ciebie braknie na nic obrazkowe przysmaki,pozwoliliśmy go dzielić lodziarzom zaradnym, europejskie prawo pod siebie ustawili zawsze nas okradną.jak nie na wadze to na jakości ,bo u Azjatów brak przyzwoitości ???
          • azazis IP
            to co dziś pieką trudno nazwać chlebem, kto choć trochę interesował się dietetyką i dba o swój wygląd to raczej nie kupuje tych pszennych wypieków z mieszanek piekarniczych