Kanapki serwowane w parku, czyli i ty możesz zostać restauratorem (dzięki Finom)

Kanapki serwowane w parku, czyli i ty możesz zostać restauratorem (dzięki Finom)

Dodano:   /  Zmieniono: 
W Poznaniu jednodniowa restauracja zostanie uruchomiona w parku przy Starym Browarze (fot. Radomil/Wikipedia)
W Helsinkach każdy może 19 maja, przez jeden dzień, poprowadzić własną restaurację, nie potrzebując do tego żadnych zezwoleń - to zasada organizowanego po raz piąty w Finlandii Dnia Restauracji. Akcja rozlewa się na inne miasta Europy - dotarła też do Polski.
- Można poprowadzić swoją własną restaurację czy kawiarnię na  chodniku, skwerku czy w parku. Sprzedawać proste potrawy, np. kiełbasę z  grilla, lub bardziej skomplikowane dania. Wszystko przez jeden dzień bez żadnych zezwoleń - wyjaśnia jedna z organizatorek Dnia Restauracji Kirsti Tuominen. Reguła, do której muszą stosować się kucharze-amatorzy, to zakaz serwowania alkoholu. Restauratorzy mogą pobierać opłaty za posiłki - ceny służą jednak głównie zwrotowi kosztów. - Nam chodzi o dobrą zabawę i integrację - podkreśla Tuominen.

Dzień Restauracji wymyślił Fin Olli Siren, który zaczynał w maju 2011 roku od grupy znajomych na Facebooku i kilkunastu punktów gastronomicznych w  Helsinkach. Od tego czasu odbyły się w Finlandii już cztery edycje imprezy, przeprowadzone zarówno latem, jak i zimą. Za każdy razem w akcji uczestniczy coraz więcej osób, które chcą pokazać, że potrafią smacznie gotować. Niektórzy zapraszają nawet klientów do własnych domów. - Nasz pomysł szybko rozprzestrzenił się poza Helsinki, do innych fińskich miast. W lutym dołączyły do nas jednodniowe restauracje w 12 krajach, teraz będzie już uczestniczyć 18 państw. Znów pobijemy rekord, dostaliśmy zgłoszenia z prawie 700 miejsc - podkreśla Tuominen. Pomysłodawca Dnia Restauracji otrzymał tytuł Mieszkańca Roku przyznawanego przez miasto Helsinki.

Aby wziąć udział w imprezie, trzeba zarejestrować działalność na  stronie internetowej organizatora, www.restaurantday.org. Na tym portalu miłośnicy dobrego jedzenia znajdą informację o adresach jednodniowych restauracji. W odbywającej się 19 maja edycji Dnia Restauracji po raz pierwszy uczestniczyć będą także dwie osoby z Polski, obie z Poznania. Jedna z nich, Aleksandra Gerlach, otworzy swoją restaurację w parku przy Starym Browarze. - Bardzo lubię gotować, a raczej nie mam szans na otworzenie prawdziwej restauracji, dlatego postanowiłam spróbować na mniejszą skalę - tłumaczyła polska uczestniczka imprezy. W jej autorskim menu znajdują się m.in. grillowane kanapki, tarty oraz kawa.

PAP, arb