Naukowcy dali nadzieję dużej grupie cukrzyków. To warzywo znacząco obniży poziom cukru

Naukowcy dali nadzieję dużej grupie cukrzyków. To warzywo znacząco obniży poziom cukru

Dodano: 
Warzywa (zdj. ilustracyjne)
Warzywa (zdj. ilustracyjne) Źródło: pixabay/ZaydaC
Z ponad 300 milionów osób z cukrzycą typu II, aż 15 proc. nie może przyjmować metforminy. Wyniki nowych badań opublikowane w magazynie „Science Translational Medicine” jasno wskazują, że w ich przypadku pomocne okazuje się popularne warzywo - brokuł.

Cukrzyca typu drugiego to przypadłość osób z nadwagą i w średnim wieku. Polega na tym, że organizm przestaje reagować na insulinę, kontrolującą zwykle poziom glukozy we krwi. Rosnący poziom glukozy zwiększa możliwość zawału serca, a także utratę wzroku i problemy z nerkami. To właśnie ze względu na nerki około 15 proc. wszystkich osób cierpiących na cukrzycę typu II nie może wspomagać się metforminą, obniżającą poziom glukozy. Lek może je uszkodzić.

„Science Translational Medicine” opublikował w ostatnich dniach wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Göteborgu. Sprawdzali oni, czy poziomu cukry nie uda się obniżyć przy pomocy innych związków chemicznych. Podczas swoich prac natknęli się na sulforafan. Okazało się, że ten zawarty w brokułach związek w naturalny sposób obniża poziom cukru we krwi. Po początkowych badanich na szczurach, przeprowadzono odpowiednie testy na ludziach. Okazało się, że po trzech miesiącach przyjmowania sulforafanu, aż 97 proc. pacjentów miało poziom cukru o 10 proc. niższy od tego notowanego na starcie eksperymentu.

Badacze podkreślają, że dawka sulforafanu podawana pacjentom w eksperymencie, była 100 razy większa, niż ta występująca w brokułach. Dziennie cukrzycy przyjmowali dawkę zawartą w 5 kg brokułów. Po przeprowadzeniu badań klinicznych, najprawdopodobniej uda się umieścić odpowiednio skoncentrowaną ilość tej substancji w tabletce. Pomogłoby to zwłaszcza otyłym pacjentom z "rozregulowaną" cukrzycą i wysokim cukrem, którzy nie mogą korzystać z dobrodziejstw metforminy.

Źródło: sciencemag.org